zondag 21 augustus 2011

S.J. Watson – Voor ik ga slapen

Wat een heerlijk boek! Origineel verhaal, spannend van begin tot eind. Waar liefde en vreemdgaan toe kan leiden. De hoofdpersoon Christine is haar geheugen gedeeltelijk kwijtgeraakt en is niet meer in staat om nieuwe gebeurtenissen op te slaan. Dat wil zeggen, alles wordt gewist wanneer ze heeft geslapen. Dus ontwaakt ze elke morgen in een kamer en een bed dat ze niet herkend, naast een man die ze niet herkend etc. Dat klinkt misschien als een ernstige vorm van Korsakov, en daarmee enorm eentonig, maar er zit toch ontwikkeling in. Ik kan er eigenlijk niet te veel oververtellen zonder het verhaal geweld aan te doen en aan de lezer van deze tekst die het boek wil gaan lezen, teveel van de inhoud en het verloop van het verhaal te verraden.

Voor een blogger die ooit begonnen is met bloggen om vooral vast te leggen wat hij heeft gelezen is het een mooi boek. Per slot van rekening is ook zijn geheugen feilbaar en dat wordt door een weblog waar dit soort feiten zijn vastgelegd, tenminste voor dat deel van zijn verleden, bewaard en het is terug te vinden. Als archivaris weet ik dat herinneringen verdomde belangrijk zijn voor het heden. Voor mensen die alleen in het hier en nu leven is het boek een goede les om te begrijpen dat je persoonlijk verleden van belang is om te weten wie je bent en wie je wel en niet kunt vertrouwen.

Kortom: dit boek is een dikke vette aanrader!

En dat voor een debuterend schrijver die een cursus heeft gevolgd om het schrijven onder de knie te krijgen. Wauw.

2 opmerkingen:

Christian zei

Lijkt me óók al een mooi boek, vooral omdat het thema me enorm aanspreekt.

Ik moet trouwens omgekeerd meteen denken aan Groundhog Day, waarin er met iemand z'n geheugen juist niks mis is, maar iedere dag toch weer opnieuw begint en juist ánderen geen herinnering meer hebben aan d(i)e vorige dag.

Luud de Brouwer zei

@Christian
Ik zal het boek voor je apart leggen :)
Die film ken ik inderdaad ook en het is een heel boeiend gegeven en sterk verfilmd.