woensdag 17 augustus 2011

Lucca en het amfitheater

Lucca is een hele oude stad. De Etrusken woonden er al en de Romeinen waren hun natuurlijke opvolgers. De samenvatting van de rijke geschiedenis van de stad kun je lezen in het artikel op wikipedia, daar ga ik verder geen woorden aan vuil maken.

De Romeinen hebben het strakke stratenplan dat je nog steeds terugziet aangelegd en het oude Romeinse forum is als zodanig nog enigszins terug te zien bij het Piazza San Michele met de gelijknamige kerk.
Lucca
Een ander Romeins restant is het amfitheater. Dat ligt nog steeds op zijn plek maar is als zodanig niet meer goed herkenbaar, zeker niet van buitenaf. Twee van de oude toegangspoorten zijn nog redelijk intact en geven toegang tot het oude podium van het amfitheater. Als je er buiten omheen loopt zie je hier en daar nog restanten van de oude Romeinse bouw. Voor de rest is het helemaal opgeslokt door de stad. Op de voormalige tribunes zijn huizen gebouwd van verschillende hoogte en op die manier is er een mooi omringd plein ontstaan.
Lucca
Een oude foto die op het plein hangt toont de oude situatie waarbij op de binnenplaats, het huidige plein dus, krotwoningen stonden. Die zijn inmiddels weg en met de winkels en restaurants met hun terrassen is het een heel sfeervolle plek geworden.

Een filmpje en wat meer foto's hieronder.
Created with flickr slideshow.

Geen opmerkingen: