dinsdag 16 augustus 2011

Fokke en Sukke en archieven

De vogel en de eend zijn al jarenlang een graag geziene gast in kranten en zelfs op tv. Ze hebben een website, een twitteraccount en een kalender. Die laatste heb ik van de goedheilig man gekregen en ligt trouw op de wc te wachten. Deze prent is van een paar dagen geleden en gaat over archieven. Digitale archieven nog wel. Cartoons over archieven zie je niet elke dag, zeker niet met enige actualiteitswaarde.

Deze prent raakt het nieuws over gestolen laptops, usb-sticks die achteloos rondslingeren en harde schijven van pc's van instellingen en particulieren die van eigenaar wisselen zonder dat bestanden die erop staan op enigerlei wijze zijn vernietigd.
De andere werkelijkheid, en wie kent die niet, is de schier eindeloze overzichten van mappen met daarin bestanden, met namen waarvan je na verloop van tijd niet meer weet wat er nou ook alweer precies instaat. Hoe herkenbaar is dat? Zelfs in archieven, bij administraties en archivarissen kom het voor. (maar niet verder vertellen!)

De "oplossing" van Fokke en Sukke is dan ook niet vreemd.
Soms moet je mensen die (gevoelige) informatie vinden in dienst nemen als bedrijf of instelling, domweg omdat ze het gevonden hebben :) Daar komt de archivaris weer om de hoek kijken!

4 opmerkingen:

Christian zei

Ik print hem uit en hang hem bij de andere cartoons op m'n kast. Het wordt al een aardige verzameling!

Luud de Brouwer zei

@Christian
en gaan die allemaal over archieven, of zijn het "gewoon" grappige teksten?

Christian zei

@Duul58: Er zitten een paar algemene bij, maar een goed aantal gaan over archieven - ik ga er een blogserie aan wagen!

Luud de Brouwer zei

@Christian
Wacht ff met bloggen! Ik heb nog een immense leesachterstand ;)