donderdag 11 augustus 2011

Arezzo (7 augustus 2011)

Vandaag was eigenlijk een dag om te luieren en lezen, maar het pakte anders uit. Teruglezend over de vorige vakantie in Toscane kwam L. erachter dat op de eerste zondag van de maand er in Arezzo een antiekmarkt was. Dat was een uitgelezen kans om die stad te bezoeken en meteen de inhoud van de kraampjes eens aan een nader onderzoek te onderwerpen. Dus vertrokken we naar Arezzo. Het ligt hier niet ver vandaan, hemelsbreed 62 km, maar door de enorme slingerwegen er naar toe duurde de reis ruim een uur. Wel weer het mooie Toscaanse landschap kunnen bewonderen.

DSCN5151
Arezzo is opnieuw een prachtige plaats met een schitterende historie die nog steeds aan de stad af te lezen is. Er staan mooie voorbeelden van vroege renaissancegebouwen en ook van fraaie middeleeuwse gebouwen zonder enige franje. De Franciscuskerk en de Mariakerk zijn daar goede voorbeelden van. Verder valt op dat de stad enorme golft op de heuvels waar het op gebouwd is. Het is voortdurend klimmen end alen als je door de straten loopt. Voor een fotograaf is dat soms lastig mede door de smalle straten zijn de grootschalige gebouwen nauwelijks fatsoenlijk op de digitale plaat vast te leggen. We hebben een lunch genoten op het Piazza Grande wat een kleine en ietwat schamele kopie is van het prachtige centrale plein in Siena. Wel schuin, niet zo mooi en de gebouwen er omheen ook niet. Desalniettemin was het een mooi plein wat helaas door de antiekmarkt zo in beslag genomen was dat het zich niet goed liet fotograferen. De duomo lang aan de rand van de oude stad, wat merkwaardig was omdat die toch meestal enigszins centraal in de stad lagen. Het was een hele sobere kerk van buiten. De binnenkant hebben we niet bekeken.
Wel het interieur van de oude Franciscuskerk die uit 1 schip en beuk bestaat. Met een prachtig houten plafondgewelf dat zich helaas zonder flits niet goed liet fotograferen. Deze kerk straalt nog wel de oude godsvrucht uit zonder de overdreven Roomse pracht en praal. Enkele muurschilderingen waren er te zien, terugehaald door restauratie, die toch een soberder indruk geven dan de gouden flitsversieringen uit latere tijd. Aparte kerk door zijn constructie, maar ook door zijn sobere bijzondere voorgevel.

DSCN5148
De antiekmarkt liep door de hele stad en bracht een hoop mensen op de been. De kraampjes hadden de gewone “antieke” spullen liggen maar er was van alles te koop wat zeker de moeite waard was. Er was genoeg dat het kopen waard was, maar ver van huis en met beperkte vervoersmiddelen konden we ons geld in de knip houden. Zoals het Hollanders betaamt. Bij een kraam lagen vier prachtige lantaarns voor straatverlichting te koop die ik al veel heb gefotografeerd in Italië. Ik vind het prachtig dat de sfeer van de steden wordt versterkt door het gebruik van prachtige oude lantaarns. Hier lagen er vier op een rij, die hanglantaarns en een voor op een paal. De verkoper gaf uitgebreid toelichting, dat ze van brons waren, onverwoestbaar, dat er eerst olielampen in gezeten hadden die hun walm kwijtraakte voor de schoorsteen waar ze aan hingen etc. Nu waren er 3 met armaturen voor een gloeilamp voorzien waar de lamp nog inzat. Ze kosten 1000 euro de vier. Tja, dat was toch wel wat aan de prijzige kant. De verkoper vertelde ons dat het helemaal niet duur was want als je die nu moest laten maken in ijzer kosten ze 800 euro per stuk. In brons zou helemaal onbetaalbaar worden. Wij geloofden de man graag maar lieten de lampen toch liggen.

Foto's van Arezzo op mijn Flickr-account:


Created with flickr slideshow.

2 opmerkingen:

Ingmario zei

Een vraagje over die kerken: kun je daar wel echte kaarsjes opsteken of zijn ze ook al geëlectriceerd?

Luud de Brouwer zei

@Ingmar
Er zijn nog steeds kerken die met echte kaarsjes werken! Maar de electronica is ver doorgevoerd. In sommige kerken heb je de keuze tussen een lampje en een kaarsje.
Tis een rare roomes wereld in Italië ;)