dinsdag 9 augustus 2011

Radda in Chianti en Siena (4 augustus 2011)

Het was weer tijd om er op uit te trekken. De verleiding is groot om de dagen door te brengen bij het huis in schaduw en zon, maar af en toe moet er ook iets beken worden. Dat hoort nou eenmaal bij de vakantie in het buitenland. Vandaag gingen we naar de plaats hier om de hoek: Radda in Chianti. Daar doen we ook de boodschappen dus voelen we ons daar al enigszins bekend. Bovendien is daar ook een internetpoint bij een café en daar kan ik dan mooi wat blogposts plaatsen en L. haar facebook en andere netwerken weer eens wat oppoetsen.
Radda bleek een verrassend leuke plaats te zijn met een enorm hoogteverschil. Heel steile wegen, liever: weggetjes, leiden door het stadje. Mooi oud en ook nog steeds sfeervol. Er is ook een soort van onderdoorroute die door overwelfde stegen leidt. Mooi om daar ook door te lopen. Veel winkeltjes die je in Nederland niet hebt. Eentje verkocht metalen reclamekaarten met oude opdruk met blote vrouwen als onderwerp en betrekking hadden op bordeelachtige etablissementen. Heel apart en hopelijk zijn de foto's een beetje gelukt om een indruk te geven. De Nicolaaskerk stond hoog in het plaatsje en was sober maar mooi gerestaureerd. Het raadhuis had een opmerkelijke eigenschap: de verschillende heren (of burgemeesters?) van Radda hadden er hun wapen in de gevel laten aanbrengen. De oudste was van 1505. Mooie kleurige tegels. Heel apart, nog nooit eerder gezien.
Na de wandeling door Radda zijn we op het terras bij het internetpoint gaan zitten en hebben daar een paar uur doorgebracht. Je mocht er 2 uur gratis online. Die tijd hebben we optimaal benut.
DSCN4848 Vervolgens reden we naar Siena. Die stad hadden we in 2002 ook al bezocht maar daarvan konden we ons nog maar bitter weinig herinneren. Dat was toen op de verjaardag van B. We vonden na een kronkelige tocht van 45 minuten door het prachtige Toscaanse landschap een parkeergarage aan de voet van de oude stad. Na wat klimwerk konden we met roltrappen heel snel en zonder moeite naar de bovenstad. Gemak dient de mens.
Wat een juweel van een stad is Siena! Een genot om doorheen te lopen, of de gebouwen nou opgeknapt zijn of niet. Het ademt een heerlijke sfeer uit. Ongetwijfeld zijn er ook hele foute buurten, maar daar hadden we vandaag geen last van. Na een korte wandeling kwamen we op het indrukwekkende Piazza del Campo. Een parel voor de stad. Heel druk en veel toeristen op de been. Daar gingen we eens een lekkere lunch gebruiken terwijl we konden geniet van het uitzicht op de gebouwen én de mensen. Heerlijk gegeten, een bordje met verschillende kazen en een salade met tonijn en nog veel meer heerlijke ingrediënten zoals artisjokken en tomaten. Daarbij heerlijk brood en olijfolie en zout. Snoepen was het.

Vervolgens gingen we de stad verder verkennen en opnieuw was het prachtig. Na de ochtend met de tegels op de wand van het stadhuis in Radda, vielen me nu veel meer van dat soort tegels op op de muren van de stadshuizen in Siena. Enkele heb ik gefotografeerd. Het was heerlijk om door de straten te lopen. We kwamen bijna toevallig langs het Sanctuario de St. Catharina. De heilige Katrien (15de eeuws) was een inwoonster van Siena en haar geboortehuis/plek is omgetoverd door de Roomse kerk in een serie kapellen en kerken. Heel erg protserig, zeker vergeleken met de Nicolaaskerk in Radda. Maar goed, dat is nou eenmaal het rijke roomse leven in Italië. We zijn er maar kort geweest, bijzonder was het niet. Wel veel schreeuwerige schilderijen en wandschilderingen. Not my cup of tea.
Na een helse klimtocht terug naar boven bezochten we de plaatselijke duomo. Dat is echt een juweel van een kerk. Helemaal in zwart-witte lagen opgebouwd (de kleuren van de stad), majestueus en de welvaart straalt er vanaf. Een prachtige voorgevel, rijk versierd met beelden en drie magnifieke deuren. Die hebben altijd een vreemde aantrekkingskracht op me. Ik heb al veel deuren gefotografeerd de afgelopen dagen. Vaak prachtig omlijst, soms eenvoudig of niet bewerkt, soms heel rijk. Deze deuren waren geweldig mooi. Vooral de middelste in koper uit de 13de eeuw. DSCN4868 De duomo is van binnen is bijzonder. Prachtig gedecoreerd. Het is de enige kathedraal beneden de Alpen die helemaal in de gothische stijl is gebouwd. Binnen is met name de vloer fantastisch versierd met afbeeldingen. Vanwege de kwetsbaarheid daarvan zijn grote delen afgedekt, maar wat wel zichtbaar is, blinkt uit in schoonheid, Het liet zich niet zo goed fotograferen maar ik heb er toch een mooie indruk van vastgelegd. De enorme afbeelding van de moord op de onnozele kinderen lag deels bloot en geeft mooi weer hoe het totaal eruit moet zien. Verder was er prachtig beeldhouwwerk te zien, o.a. van Bernini en natuurlijk schilderijen van o.a. Donatello.
Het is een indrukwekkende kerk. We hebben er een tijdje doorgebracht. Daarna nog even naar het Battistero, de doopkapel die de omvang van een kerk had. Hoewel ook die er fraai uitzag (met spiegels voor de bezoekers zodat je geen stijve nek kreeg van het omhoog kijken naar de plafondschilderingen) waren we hier snel uitgekeken. Je kunt maar zoveel moois aan op een dag.

De zon scheen in Siena, af en toe een wolkje, en onder dat gesternte reden we voldaan terug naar ons Toscaanse onderkomen voor nog ruim een week. Prachtige excursie vandaag!

Foto's van Siena op mijn Flickr-account:

Created with flickr slideshow.

Geen opmerkingen: