woensdag 10 augustus 2011

San Gimignano en Montereggioni (6 augustus 2011)

Excursiedag! Een herhaling van een dag uit 2002 toen we beide stadjes ook op één dag aandeden. Dit keer lag het allemaal wel een stuk dichterbij, dus de reistijden waren beter.
San Gimignano zal bij nagenoeg elke bezoeker van Toscane wel bekend in de oren klinken. Het is een toeristische trekpleister van formaat en volkomen terecht. Dat leverde wel meteen een probleem op want alle parkeerplaatsen waren vol. Dat werd dringen op de weg speuren naar een plekkie voor de automobiel. Die meteen een blok aan het been werd. Gelukkig waren de Toscaanse goden ons goed gestemd want toen we terug reden om opnieuw een plaats te zoeken vertrok er net een auto uit parkeerplaats 2. De agent die ons en alle andere auto's daar vriendelijk wegwuifde had het in zijn ooghoek gezien en toen wij met gebaren vroegen of we erin konden, gaf hij toe. Dat was mazzel! Zo'n beetje voor de poort van San Gimignano hadden we een prachtige plaats in de volle zon. Dat was een probleem voor later.

DSCN5056
San Gimignano is de stad van de torens. Er stonden er in de middeleeuwen meer dan 60 waarvan er nog 14 overeind staan als toren. Het is een prachtige stad om door te wandelen en wat te eten op de vele terrassen. We hebben er een heerlijke lunch gepakt en mensen gekeken,
De atmosfeer van eeuwen geleden laat zich makkelijk terughalen in deze omgeving ook al lopen er drommen toeristen rond. De stad is uitgestrekt genoeg om elkaar niet voor de voeten te lopen. We hebben de kathedraal bezocht die heel bijzonder is door de aaneenschakeling van muurschilderingen van beneden tot boven. Dat zie je bijna nergens anders en het geeft de kerk een bijzondere uitstraling.
Daarna liepen we nog naar de burchtheuvel en beklommen de enige toren die daar nog min of meer overeind staat vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad en omgeving. Daarna was het tijd om terug te lopen naar de auto maar niet zonder een ijsco bij een teamlid van de wereldkampioenschappen ijs maken in 2006/2007 en 2008/2009. Een traktatie!

De auto had bijna het kookpunt bereikt maar gelukkig gingen we rijden waardoor er verkoeling optrad, zowel voor de motor als voor de inzittenden. Altijd een straf in om een glooiend hete auto te gaan zitten.

DSCN5114
Volgende halte was Montereggioni. Een kleine vestingplaats die binnen het uur helemaal bekeken is. De muren met torens zijn al van verre zichtbaar op de heuveltop en het stadje is prachtig om door heen tge lopen. Geen torens en bijzonder gebouwen, wel een kerk die uitblinkt door eenvoud. Het hele plaatsje heeft die uitstraling. Leuk om doorheen te wandelen, de oude gebouwen te bestuderen en bekijken, die bijna zonder uitzondering niet zijn opgeknapt voor het oog van het kerkvolk. Van binnen zal het er ongetwijfeld beter uit zien. Maar daardoor behoudt het wel authenticiteit. Ook hier hebben we heerlijk op en terras plaatsgenomen voor een verfrissing en wat lokale kaas. Altijd een prima snack in Italië.

Daarna was het tijd om terug naar Radda te gaan, de Coop supermarkt nog even te bezoeken en plaats te nemen bij ons Casa d'Ulivo waar het nog bijzonder aangenaam en warm was. Even verder lezen. Morgen weer rustdag en dan kunnen de pagina's verder verslonden worden.

Foto's van San Gimignano op mijn Flickr-account:


Created with flickr slideshow.


Foto's van Montereggioni op mijn Flickr-account:


Created with flickr slideshow.

Geen opmerkingen: