Rechercheur Harry Hole van de Noorse politie gaat naar Australië om het onderzoek mee te maken naar de moord op een Noorse vrouw die bekend is van de televisie. Zijn verblijf verloopt behoorlijk tumultueus en hij raakt natuurlijk betrokken bij het onderzoek. De rol van waarnemer ligt hem niet zo. Hij kan bovendien Noors lezen en dat is in dit verband een handige bijkomstigheid.
Nesbo kan goed een verhaal vertellen. Er zitten veel wetenswaardigheden verweven over de aboriginals en hun cultuur en gebruiken. Zijn partner in Australië is deels Aboriginal. Dat levert een paar fraaie verhalen op over de godsdienstige beleving van de oorspronkelijke bewoners van Australië waarbij één verhaal in het bijzonder opvalt. Het lijkt namelijk sprekend op het verhaal van Adam en Eva en de verdrijving uit het paradijs. Alleen gaat het in dit verhaal om een boom, de yarran-boom, die honing geeft waar de twee oer-aboriginals niet van mogen snoepen. En ook in dit verhaal is de vrouw het zwakst en laat zich verleiden. Dat heeft als desastreus gevolg dat de dood zijn intrede doet in het leven van de eerste mensen in de persoon van de vleermuis. Daarmee is meteen de titel verklaard.
Ik blijf me verbazen over het feit dat zoveel verhalen uit alle windstreken van de aarde zoveel overeenkomsten hebben terwijl de volkeren geen enkele uitwisseling hebben gehad. Wat is dat toch, die oerwaarheid, of oerverlangen naar rechtvaardiging van leven en dood. Fascinerend.
Meer kan ik over dit boek niet vertellen zonder teveel informatie weg te geven en dat zou jammer zijn. Nesbo kan goed schrijven en zijn beschrijvingen van vechtpartijen zijn hoogtepunten wat mij betreft.
Dit is een Scandinavische thriller die gelezen moet worden!
2 opmerkingen:
Lijkt me een mooi boek! Als ik het een keer mag lenen, dan graag.
Trouwens, ik vind, net wat jij zegt, de overeenkomsten tussen allerlei levensbeschouwingen, maar ook tussen verschillende culturele tradities en gebruiken ook altijd fascinerend. Dat veel mensen daar nou niet eens conclusies aan verbinden... (Of misschien doen ze dat juist te veel!)
@Christian
Ik leen het boek graag aan je uit. Dat regelen we.
En voor je andere opmerking: we willen niet leren. Daarom willen we ook niet alle informatie bewaren. Dta is veel te bedreigend. Dan zijn weineesn niet meer "uniek" of, nog erger, "superieur" ;
Een reactie posten