vrijdag 19 augustus 2011

Schorpioenen op vakantie

Als je naar het Middellandse zeegebied gaat dan weet je dat er andere insecten zijn dan hier. Dat wil zeggen er zijn ook bijen, wespen, spinnen, muggen wormen, vlinders en zo, maar ze zijn anders. Groter, anders van kleur, andere soorten. De muggen zijn overal een kwaal. Je hebt er altijd last van, hun zoemen en vooral de steken. Mijn benen zagen er de eerste dagen niet uit. De bijen zijn er net iets groter bovendien waren de exemplaren bij ons huis druk met het uitvliegen van poppen. Ze haalden niet altijd hun eindbestemming dus je trof ze aan op de tafel, in je stoel en op de grond. Daar vielen ze ten prooi aan kleine, heel fanatieke mieren die meedogenloos de zwakke of dode dieren (muggen, andere mieren, bijen etc.) collectief naar hun nesten onder het terras vervoerden. Het was mooi om te zien hoe die kleine beesten zulke grote vrachten in eendrachtige samenwerking wegkregen. Mooi waren de vlinders. Groter dan bij ons en veel kleurrijker. De kolibrievlinder heb ik al onder de aandacht gebracht. Dat was een heel bijzonder exemplaar. De grote torren en vliegende kevers waren net zo indrukwekkend, maar ook angstaanjagender.

DSCN4744
De zwarte worm was een smerig beest(je) dat ook in het huis voorkwam. Daar heb ik meerdere exemplaren van moeten verwijderen voordat de nachtrust kon beginnen. Niet elke dag hoor, zo dramatisch was het niet. Maar op een gegeven moment ga je wel goed rondkijken als je een kamer binnenkomt of er ergens een beest hangt, vliegt of kruipt. We hielden de deuren en ramen (behalve die met hor) angstvallig dicht en dat beperkte het invliegen wel.

Hoogtepunt, of zo je wil dieptepunt, waren de schorpioenen in huis. De eerste trof ik donderdagochtend aan bij het betreden van de badkamer. Het beest schoot weg naar een andere kamer. Het bleek dat het beest zich verschool onder de deur. Toen ik de deur open deed bleef hij zitten en dat werd hem fataal. Dat exemplaar heb ik gefotografeerd. Op de foto ziet hij er groot en dreigend uit, maar in werkelijkheid is het een exemplaar van ongeveer 3 cm.

DSCN5509 De laatste avond troffen we er nog eentje aan in de slaapkamer. Dat was minder. Twee exemplaren op één dag... wat zou de nacht brengen? Die nacht verliep niet zoals de vorige nachten. De voorzichtigheid bracht een lichte slaap. Gelukkig dat we die beesten niet eerder in de vakantie hebben aangetroffen.

Uiteindelijk blijken het relatief onschuldige beesten te zijn. Maar een schorpioen heeft een slechte naam en dat vergeet je niet zo makkelijk. Ik heb natuurlijk wel twee schorpioenen te grazen genomen. Dat soort heldenverhalen doen het altijd goed :)

5 opmerkingen:

Ingmario zei

Ik heb een keer gehoord of gelezen dat het gevaar van schorpioenen gerelateerd is aan hun formaat en kleur: hoe kleiner hoe gevaarlijker en hoe donkerder hoe ongevaarlijker.
(Maar ik denk dat mijn H. desondanks ook gevonden zou hebben dat die beesten dood moesten...)

Luud de Brouwer zei

@Ingmar
Toen ik ze zag was ik er niet bang voor dat ze me zouden kunnen doden. Maar je weet het uiteindelijk maar nooit. Het was ook meer het feit dat ze in huis waren dan dat het schorpioenen waren. In huis waan je je veiliger en buiten kun je van alles verwachten.
Ik eb geen moment overwogen om ze levend en wel buiten te zetten eerlijk gezegd. Laat Marianne Thieme het maar niet lezen ;)

miriam zei

Je bent en blijft een heldhaftig figuur, Luud! Het is niet de eerste keer dat je iets engs vangt of doodt in Italie.

Luud de Brouwer zei

@miriam
En ik hoop dat het ook dit jaar niet de laatste keer is geweest :)

Unknown zei

Wow, what a nice article, it is really helpful for me and many others. Keep sharing. Thanks for sharing this type of post. Thanks for sharing with us Enjoyed every bit of your blog. I have an interesting website, If you have some time please visit my website. mieren nesten