donderdag 30 december 2010

vakantie 2010 - Dag 19 - Lisieux (19-8-2010)

De laatste dag van de vakantie voerde naar Liseux, een middeleeuwse stadje waar op het eind van de 19de eeuw Therèse Martin leefde die later bekend werd al de heilige Theresia van het kindje Jesus. Naamgever van de school waar L. werkt.
Onderweg er naar toe, over de D-wegen van Normandië, moesten we noodgedwongen stoppen vanwege overstekende koeien. De beesten gingen naar de wei en dat moest over de weg, vanaf de stal. Probleemloos en een kleine file tot gevolg (het is al vroeg druk op weg van en vanaf de Mont). Leuk filmpje van gemaakt.


Lisieux lag op een 200 km, dus het was een korte rit. Daar aangekomen was parkeren geen enkel probleem aangezien er jaarlijkse vele tienduizenden naar Lisieux komen vanwege Theresia. Door het stadje gelopen, niet echt heel bijzonder, maar wel aardig. Het bleek al snel tijdens de honderjarige oorlog door de Engelsen te zijn veroverd. Zegt dat iets? Geen idee.
Blauwe lijn
Er bleek een hele route te zijn voor vereerders van Theresia, te zien aan een blauwe lijn op de stoep. Dus stonden we in de kathedraal waar zij haar roeping ontving in de kapel van Maria, liepen we door een mooie bloemrijke tuin naar het huis waar ze is opgegroeid (ze is geboren in Alencon) en kozen we als laatste voor haar laatste rustplaats in het klooster Carmel in Lisieux, waar een kapel aan haar is gewijd. Diverse beelden kwamen we onderweg tegen die nog actief werrden gebruikt gezien de vele voitiefstenen en bloemen en briefejs doe er bij lagen. Groepen doorkruisten de stad onder leiding van een gids, kortom, Theresia leeft in Lisieux. Tot slot hebben we nog de basiliek bezicht die ter ere van haar is gebouwd in de jaren 30 van de 20ste eeuw. Een enorm gebouw, dat niet helemaal spuuglelijk bleek te zijn omdat het in een goede tijd gebouwd is. Er droop nog wat art-deco/art nouveau van de wanden. In de basiliek bleek een beeldverhaal van Theresia te hangen in de verschillende kapellen. Aardig om te zien hoe een heiligenleven ook in foto’s verteld kan worden i.p.v. in wat vage restanten, delen van beelden en andere vage dingen.
Theresia van Lisieux zoals ze op haar sterfbed lag

Daarna lunchtijd in de zon op een terras en ons opmaken voor de rit naar huis. Ook dat ging allemaal voorspoedig zodat we in de loop van de avond thuis aankwamen na een rondreis van ruim 5200 km, zonder noemenswaardige problemen. Deze auto heeft ons nu drie jaar over vele duizenden kilometers door Europa vervoerd zonder een krimp te geven. We zijn benieuwd of een nieuwe (tweedehandse!) auto dezelfde prestatie gaat leveren.
Meer foto's van Lisieux op Flickr:

Created with Admarket's flickrSLiDR.

Geen opmerkingen: