vakantie 2010 - Dag 9 - Portugal (9-8-2010)

donderdag 21 oktober 2010

Souto bij Ponte de Lima
Vandaag werden we gewekt door vrolijke Portugese muziek. Die muziek was bij ons na een minuut of 15 wel bekend en hield niet op. Dat was jammer. In het boekenkastje dat hier in de kamer hangt ligt een stapeltje toeristische informatie die de gasten in de loop van de tijd waarschijnlijk hebben verzameld en achtergelaten, Daarin staat ook dat 9 en 10 augustus hier in Gondufe het feest van San Lourenco wordt gevierd. En dat gaat blijkbaar gepaard met veel harde muziek die door het dal schalt. Opnieuw jammer! Nou is Sint Laurentius natuurlijk o.a. de beschermheilige van de archivarissen, dus ik ben enigszins clement. Maar na een paar uur muziek die ons soms het lezen belette, zijn we toch gevlucht. Eerst naar een lokale supermarkt, er moest toch weer wat ingekocht worden en daarna naar de Intermarché. Die laatste is in meerdere landen te vinden en het is altijd leuk om er een keertje in rond te lopen en te kijken wat ze hier nou weer allemaal verkopen, van knoflook tot onderbroeken.
Viano do Castelo

Daarna zijn we naar Viana do Castelo gereden aan de Atlantische kust. Dat is een 13de eeuwse stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in de visserij, vanzelfsprekend, maar daarnaast ook in de scheepvaart en scheepsbouw in Portugal. Portugal was in de 15de eeuw één van de eerste Europese landen dat de oceanen overtrok op zoek naar nieuwe handel en daarbij vele kusten en landen heeft ontdekt. Het ontdekte als eerste de route naar Azië en bezat dan ook handelsposten in India, China en op Indonesië voordat de Hollanders daar kwamen. In Brazilië hadden ze ook een kolonie die welvaart bracht aan het moederland. Het was een belangrijke zeevarende natie dus en Viana do Castelo was daarmee een welvarende stad en daar zie je nog hier en daar wat van terug. Even pootje gebaad in de Atlantische oceaan natuurlijk.
Viano do Castelo

Een heerlijke lunch gegeten aan diezelfde Atlantische kust en daarna weer terug naar het huisje in Souto. De muziek was er nog maar hiel kort daarna op om later weer vrolijk te beginnen.
Zojuist kwamen onze eigenaren Fatima en haar man de bloemen en bomen weer besproeien, dat doen ze iedere avond en ik vroeg haar naar de muziek en ze zei dat het inderdaad feest was en ze gingen ook naar het feest na hun werk hier. Morgen nog een dagje muziek en daar is het finito, volgens Fatima.
Wij gaan morgen naar Braga, dat waren we toch al van plan. Op dinsdag is het daar marktdag en we gaan ook nog in de omgeving van Braga wat dingen bekijken.

0 reacties:

 
links, tags en widgets - Templates para novo blogger