Vakantie 2010 - Dag 10 - Braga (10-8-2010)

donderdag 28 oktober 2010

Vandaag op weg naar Braga de religieuze hoofdstad van Portugal en niet te ver weg van ons huisje hier bij Ponte de Lima. We hadden de dinsdag uitgekozen omdat dat de marktdag is in Braga en het bezoek van een markt is altijd leuk. De reis verliep wederom voorspoedig. Een TomTom is van onschatbare waarde tegenwoordig als je op reis bent. De liepen vrolijk rond in Braga op zoek naar de markt, kwamen de plaatselijk VVV tegen die ons heel behulpzaam een plattegrond ter beschikking stelde. We moesten nog wel wat meters achter ons leggen maar toen stonden we dan toch op de markt. Het was er een drukte van belang en er was van alles te koop zoals dat hoort op een plaatselijke markt. Veel vaatwerk, in plaatselijk aardewerk, potten pannen en ander keukengerei. Verder lopend kwamen vanzelf de kledingkramen die werkelijk een enorme collectie merken hadden voor prijzen die niet conform de markt waarde waren. Hoe ze aan die spullen kwamen en of het wel echte merkspullen waren, dat was niet duidelijk. Een markt zoals een markt hoort te zijn dus. L. sloeg haar slag en ik was weer een t-shirt of wat rijker en zoon B. ook.
Braga

Ik haakte wel wat eerder af en nam plaats op een terras vlak buiten de uitgang van de markt. Ik zat rustig van een cola te genieten en mijn boek, toen L. bij me kwam en even later toen zij een bezoek bracht aan de vieste wc tot nu toe op deze vakantie, gebeurde er een ongeluk voor mijn ogen. Een klein ongeluk, dat welk. Een motor verloor even de controle en vloog achter op een geparkeerde auto. De man mankeerde niet veel, de auto had een kapot achterlicht en een lekke band na de aanrijding. De motorrijder maakte van gefrustreerde gebaren, alsof hij er ook niets aan kon doen, zette zijn helm af, controleerde zijn bloedende arm en probeerde weg te komen van het plaats delict. Enkele omstanders kregen dat in de gaten en liepen achter hem aan, maar de vogel was gevlogen. Dat gebeurt ook in Braga.
Bom Jesus


Voor het overige was er eigenlijk niet zoveel te zien in Braga, het viel wat tegen. Wel de kathedraal nog bezocht en dat was wel de moeite waard. Een hele andere kerk dan de meesten die we bezocht hebben, met veel aandacht voor lijken en kisten, sarcofagen etc. o.a. die van Hendrik van Bourgondië die deze kathedraal heeft laten aanpassen tijdens zijn regering. Veel kapellen en beelden en kisten dus. Ook vreselijk barokke protserigheid die me telkens weer tegen de borst stuit. Braga wordt weld e stad van de Barok genoemd en dat is niet mijn favoriete bouw- en kunstperiode.
In dat licht bezochten we ook het in de 18de eeuw gebouwde Dom Jesus do Monte in de buurt van Braga. Het is een gecreëerd pelgrimsoord op een bergwand. Heel veel trappen en kapellen met de kruisweg zijn daar aangelegd en het is niet fraai. We zijn bovenaan begonnen en hebben dus de makkelijke weg naar beneden genomen. Dat was een bof. We konden namelijk de tandradtrein naar boven nemen. Dat was wel weer leuk. Maar al met al was het niet echt bijzonder. Wel bijzonder, maar niet bijzonder. Als je begrijpt wat ik bedoel.
Bom Jesus


Daarna boodschappen doen en terug naar ons huisje. Daar was de rust weergekeerd en de muziek van het feest van St. Laurentius was verstomd. Gelukkig maar. Zo konden we verder met lezen andere nuttige dingen zoals eten koken en opeten. Ook belangrijk. En drinken, want het blijft warm ook al koelde het vanavond wel lekker af. L. vond het koud, maar ik zit hier om 11 uur nog met t-schirt en korte broek buiten. Weliswaar is het frisser dan de afgelopen dagen, maar het krekelkoor is er niet minder om. En weer een boek uit. Op naar de volgende!


Meer foto's van Braga.

Created with Admarket's flickrSLiDR.

2 reacties:

Salingbert zei

Vind het free wifi in de binnenstad van Braga ook niet mis, trouwens!

Luud zei

@Salingbert
Daar hebben we geen gebruik van gemaakt! Wist ook niet dat het er was. Voor de volgende keer :)
Bedankt voor de tip!

 
links, tags en widgets - Templates para novo blogger