woensdag 19 augustus 2009

Rijeka (Kroatië)

Woensdag 29 juli 2009

Hotel Jadran is een absolute aanrader. Het is een modern hotel waar je zomaar je netbook met een utp-kabel aan het internet kunt verbinden. Hoewel in de voorwaarden staat dat je geen enkel elektrisch apparaat mag aansluiten behalve een scheerapparaat. Toevallig scheer ik me met het netbook van Lian. Uitgemaakte zaak.

Maar de internetaansluiting is eigenlijk het minst aansprekende van dit hotel. Het ligt namelijk op een prachtige plaats, even buiten het centrum, direct aan de baai. De deur uit en dan kom je op wat betonnen plateaus vanwaar je zo maar in de Middellandse zee (die hier anders heet) kunt springen voor een genoeglijke zwemexcercitie. Het uitzicht is verbluffend mooi, zeker als de lucht zo strak blauw is. Lekker op het balkon een boek lezen is bijna ondoenlijk vanwege de enorme hitte, maar later op de avond is het een kleine feestje.
Zeker als er een bootje door het maanlicht glijdt met een stelletje er in die de droom van elke romanschrijver in de praktijk brengen... met je lief in het maanlicht op een bootje dobberen in de volmaakte stilte.
Want het is stil hier... geweldig stil... Natuurlijk er roept wel eens iemand in het water en komt er een boot voorbij in de verte, maar over het algemeen overheerst het rustige klotsen en kabbelen van de zee tegen de funderingen van het hotel.

Het eten in het restaurant, op een identiek balkon, rustig in de avondzon, later het avondrood en nog later het maanlicht, in volmaakte stilte is een genot dat je maar zelden op vakantie in het hoogseizoen meemaakt. De kamers zijn smaakvol, niet overdreven groot, maar goed. Een TV waarvan alle kanalen gewoon beeld geven in plaats van ruis zoals in veel andere hotels. En dat met buitenlandse zenders waarvan ik de taal toch al niet machtig ben, dat is lastig

De foto's en de filmpjes vertellen de rest. Een hele dikke vette aanrader voor iedereen die deze kant op wil of gaat en een hotel zoekt. Wij konden helaas maar één nacht blijven, aangezien het was volgeboekt. Dat is dan weer het nadeel van de rondtrekkende hoteltoerist die geen zicht heeft op de agenda van de hotels waar hij over leest. Van de andere kant houdt zoiets ook de bijzonderheid in stand. Een plaats om terug te komen.

Rijeka is niet heel erg bijzonder... Dat is dan weer jammer.

Alle foto's van Rijeka en hotel Jadran op Flickr

2 opmerkingen:

Albert zei

Rijeka mag dan misschien niet bijzonder zijn, het heeft wel een bijzondere geschiedenis. Ik las er net vandaag over in het boek 'de revolutieverzamelaar', over de nederlandse journalist Nypels die in het interbellum alle revoluties afliep. In Fiume (zoals Rijeka toen heette) bezocht hij begin jaren '20 Gabriele D'Annunzio, die er een vrijstaat had uitgeroepen. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Gabriele_D%27Annunzio
groet, Albert

Luud de Brouwer zei

@Albert
Dat is helemaal waar! Dat had ik ook gelezen voor ik op vakantie ging, maar het is me ontschoten op het moment dat ik er was.
Dank je voor de aanvulling.