donderdag 17 juni 2010

Kleur bekennen

Op de KVAN-studiedagen van 14 en 15 juni 2010  werd de tweede keynote gehouden door Léon de Caluwé. Hij is gespecialiseerd in veranderkunde. Ieder zijn vak.

Hij vertelde over kleuren. Die kleuren kon je ook zien als planeten die een bepaald soort managers, medewerkers vertegenwoordigen. Zoals mannen van Mars komen en vrouwen van Venus, zo komen verschillende typen leiders, managers, en medewerkers van heel verschillende planeten en snappen niet zo veel van elkaar. Dat kan tot botsingen leiden, onbegrip en onwerkbare situaties. Hij waarschuwde dan ook vooraf dat sommige van zijn prikkelende uitspraken irritatie op konden wekken. Als dat zo was, dan sprak hij over jouw kleur, jouw planeet. Want kritiek op ons zelf, daar zijn we niet goed in, van welke planeet we ook komen.
Het hele concept sprak mij bijzonder aan en vandaag hoorde ik nog een verhaal van iemand die vertelde dat het lezen van het boek van de Caluwé (Leren veranderen) hem tot het inzicht had gebracht dat hij op zijn toenmalige werkplek niet goed zat. Omdat hij een geheel ander type was dan zijn collega's. Zo kan een theorie je soms duidelijk maken waarom je niet op je plek zit. Time for a change!

Het verhaal van De Caluwé vond ik bijzonder leuk, geestig verteld, maar vooral ook herkenbaar. Het goede aan dit verhaal was ook, dat het zo herkenbaar bleek te zijn, dat de hele verdere dag bij diverse presentaties de kleuren weer terug kwamen. Blauw gedrag, of Geel gedrag. Van de andere kant waren de kleuren neutraal, geen verkeerde connotatie zoals je wel kunt krijgen als je typen mensen gaat vergelijken met b.v. dieren.
Joost van Koutrik gaf via Twitter zijn heel kort samengevatte weergave van de kleuren:


Lian wees me op een website waar je kunt testen welke kleurcode je zelf hebt. Interessant. Wat bleek: ik ben een kameleon. Ik heb geen dominante kleur en geen kleur die er niet toe doet. In managementtermen betekent dat blijkbaar dat ik nog kleur moet bekennen.

Dat kan dan best zijn, maar volgens mij heeft een kameleon zijn ook voordelen. :)

Je eigen kleurschakering leren kennen? Test!

Laat even weten wat er uit is gekomen. Dan kan ik daar bij een volgende ontmoeting rekening mee houden! Dat is namelijk een heel mooi bijkomend voordeel. Als je weet wat de ander voor type is, dan kun je wat termen in een gesprek gebruiken waar die kleur zich lekker bij voelt. Dat praat een stuk prettiger.

Hier mijn kleurenspectrum. Succes ermee!

13 opmerkingen:

TomC zei

Het is maar dat je het weet, maar volgens de test ben ik een rooie rakker (haalde 24, rest schommelde tss 14 en 17)

Astrid zei

geel: 35, blauw:4, rood:12, groen:5, wit: 24
Ik zeg verder niks meer.........

Luud de Brouwer zei

@TomC
Dat is inderdaad nogal rood. :)

@Astrid
Waarom ben ik niet zo verbaasd? ;)

Christian zei

Ik ga er van uit dat ik erg rood ben, maar zal mezelf de test nog eens afnemen, zodat ik de hele mix goed in beeld krijg. Misschien kleurt er nog wat bij.

Isabelle zei

Ik ben ook een kameleon!

Luud de Brouwer zei

@Christian
Ik bleek een stuk geler dan me lief was. :) Doe de test maar eens.

@Isabelle
Lekker makkelijk, af en toe van kleur verschieten :)

Lineke zei

Ik ben wit met 25 punten! Een ook een beetje rood, 20 punten. De rest zat onder de 15...
Ik ben dol op testjes!

Yvette Hoitink zei

Ik ben donkerroze (rood: 27, wit:21). Grappig is dat een projectcoach me ooit knalblauw noemde omdat ik dingen graag in schema's zet, terwijl blauw mijn laagste score is (8). Het zou natuurlijk goed kunnen dat ik in de praktijk anders werk dan ik nu bij de test wenselijk vind :-)

Luud de Brouwer zei

@Lineke en Yvette Hoitink
Ik zie een grote roze wolk!

En Yvette, komt vast ook door Marijn, dat je roze uitstraalt :)

Wat Van Waarden Is zei

Ik had een score van wit 26, rood 20, groen en geel 13, blauw 8. Had gedacht dat het verschil tussen wit en rood kleiner zou zijn (iets meer rood). Leuk, zulke testen!

Luud de Brouwer zei

@Wat Van Waarden Is
Weer een roze dame in het gezelschap!
Grappig dat er zoveel wit bij jullie zit. Ik had mezelf witter ingeschat en minder geel. En ik was blauwer dan gedacht.
Zo zie je maar: ken u zelve, dat is niet iedereen gegeven.

Christian zei

Ik zou ook nog over de brug komen:

Geel: 6
Blauw: 5
Rood: 28
Groen: 22
Wit: 19

Niet echt verrassend volgens m'n collega's, die meestal het 'slachtoffer' van mijn kleuren zijn. ;-)

Luud de Brouwer zei

@Christian
Een rode leraar! Vandaar... :) Komt goed overeen met hoe je bent, dus dat zit wel goed.