maandag 7 juni 2010

Zelfvertrouwen en het gebrek daaraan

Als er iets ongrijpbaar is, dan is het wel zelfvertrouwen. En je hebt het zo nodig! Om je beter te voelen, zekerder, en van waarde.

Ik predik het zelf ook aan anderen: werk aan je zelfvertrouwen. Het enige dat helpt: dingen gewoon doen waar je eigenlijk bang voor bent. Niet dat je onverantwoorde risico's moet nemen, dat is natuurlijk onzin, maar wel eens een keer een grens overgaan.

Het blijft grappig te zien en te horen dat gerenommeerde artiesten nog steeds last hebben van een gebrek aan zelfvertrouwen. Dat ze stijf staan van de spanning, ook al hebben ze honderden keren op de planken gestaan. Elke keer weer die angst en die spanning. Misselijkmakend soms.

Dit gesprek met Hans Dorrestijn (raspessisimist) en Herman Koch (tegen het arrogante aan) is daar een prachtig voorbeeld van. Beiden praten over het lijden in de kunst en dan gaat het niet over een rotjeugd of ander ongemak uit het verleden, maar de niet aflatende twijfel aan jezelf. Bang voor het moment van ontmaskering. Troostrijk :)

Wie herkent dit nog meer?

10 opmerkingen:

Unknown zei

Ontmaskering klinkt wel zwaar, maar een vergelijkbaar gevoel is er regelmatig. Als je veel relativeert ontkom je er denk niet snel aan...

Luud de Brouwer zei

@Edwin
Ontmaskering in de zin van: dadelijk komen ze er achter dat ik eigenlijk helemaal niets kan.

Daarom heb je ook mensen nodig die je regelmatig zeggen, met volle overtuiging: goed bezig! :)

Astrid zei

Is twijfelen niet de bevestiging van het feit dat je denkt en dus bestaat.........?

Goede leus van Loesje! Het klinkt zo simpel, het lijkt zo waar en toch is het o zo moeilijk. Dit soort leuzen zetten me wel heel erg aan het denken

Ik vraag me af of spanning hetzelfde is als een gebrek aan zelfvertrouwen. Misschien hoort die spanning erbij voordat je moet optreden, presenteren of een topprestatie moet leveren.

Wat herkenbaar, dat gevoel van ontmaskering. zou het toch een nmin of meer universeel gevoel zijn?

Jean-Paul Korst zei

Loesje zegt ook: "Liever eigenwijs dan helemaal geen zelfvertrouwen". Tja.

Astrid zei

@JeePee
:-) Loesje zegt wel slimme dingen!

Luud de Brouwer zei

@Astrid
Ik denk wel dat onzekerheid een universeel gevoel is. Alleen gaan verschillende mensen er anders mee om. Of leren er anders mee om te gaan. Of worden gestimuleerd zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen. Het is een gecompliceerde materie!

@Jeepee
Die spreuk kwam ik ook tegen op mijn zoektocht naar een passend plaatje :)
Maar deze gaf toch beter aan wat ik bedoelde.

Christian zei

Inderdaad troostrijk: blijkbaar ben ik niet alleen. Rationeel bekeken wist ik dat al wel, maar als notoire twijfelaar moet ik daar toch weer steeds bevestiging van krijgen. ;-)

Luud de Brouwer zei

@Christian
Join the club! :)
Gelukkig houden we regelmatig peptalks!

Christian zei

@Luud: Tot vanavond dan maar weer!

Luud de Brouwer zei

@Christian
Jah! Druk programma weer. ;)