maandag 10 mei 2010

Mooie zinnen in songteksten (1)

Dit is de eerste aflevering van een serie met zinnen of zinsneden in songteksten die mijn leven hebben beïnvloed of die om een andere reden een bijzonder plaats innemen in mijn leven.

Er zullen nogal wat liederen van Jethro Tull voorbij gaan komen, dat kan ik nu al zeggen, maar ik zal proberen er enigszins variatie in aan te brengen. Ik beloof niets.

De eerste zin:
He is not the kind you have to wind up on sundays (uit: Wind Up, van het album Aqualung (1971) van Jethro Tull)

De jonge jaren gaan vooraf aan de jaren waarin de wijsheid en het inzicht komt. Ik was misdienaar in de parochiekerk van Fatima in Tilburg. Niets bijzonders, dat waren er wel meer. Het grote voordeel was dat je wel eens uit de les weg moest omdat er een huwelijksmis of begrafenismis was. Altijd leuk om er even uit te zijn. Het avontuur van de begrafenismis was het ritje met de taxi, met meneer pastoor, naar het kerkhof. Wij hadden thuis geen auto en de taxi voor meneer pastoor was geen volkswagen Kever, maar hij kreeg een luxe taxi. De auto die me het meest is bijgebleven was een New Yorker. Een giga auto met elektrische ramen. Ik zweer het.

Het goedgelovige verdween in de loop van jaren zeventig en hoewel ik in de kerk de mis bleef dienen, taande mijn geloof. In 1976 leerde ik Jethro Tull kennen. Ik weet niet meer wanneer ik de LP Aqualung voor het eerst kocht, maar dit lied deed me de ogen openen. De zin "He is not the kind you have to wind up on sundays" kreeg door mijn jarenlange misdienaarschap een bijzondere lading en de strekking van het lied sloeg bij me in als een bom. Of God nou wel of niet bestond was in niet direct relevant, maar je hoefde je geloof niet op zondag een slinger te geven. Soms verwoordt een zin of een paar zinnen gedachten die je zelf maar niet helemaal op een rijtje krijgt.

Op mijn kamer had ik een Jezusbeeld, een staande figuur met uigestrekte armen, van metaal en die stond in een houten kapelletje. Op de voorkant van het dakje van het kapelletje plakte ik deze zin. Een persoonlijke revolutie.

In dit nummer zitten nog een een paar regels die me uit het hart gegrepen zijn en die ik probeer te volgen:
how do you dare tell me that I'm my Father's son
when that was just an accident of Birth.
I'd rather look around me compose a better song
'cause that's the honest measure of my worth.

Beoordeel mensen op wat ze presteren, of dat nou op professioneel of menselijk gebied is (of beiden) en niet op basis van afkomst of diploma's of uiterlijk...

Nog elke keer krijg ik kippenvel als ik het nummer hoor.

7 opmerkingen:

krekwekdogt zei

Heel mooi Duul. Benieuwd naar de andere tekstregels!

Luud de Brouwer zei

@Krekwekdogt
Dank je voor de reactie, dat stimuleert om er een mooie serie van te maken! :)

Jacob Jan Voerman zei

Prachtig. Ik ga dit blog volgen.
Ben zelf met een blog bezeig over mijn oude platen en schreef ook over aqualung.

http://afscheidvanmuziek.blogspot.com/2011/02/jethro-tull-aqualung.html

Luud de Brouwer zei

@Jacob Jan
Laat die mooie zin nu op mijn trouwkaart staan!
Je beschrijft het perfect. Het gewone, dat is liefde, niet de gebruikelijke poeha.
Dank voor je reactie!

Jacob Jan Voerman zei

Jij ook! Altijd leuk om iemand tegen te komen die hetzelfde mooi vindt. (He's not the kind you wind up on sunday vind ik ook erg goed: geen aanval op god maar op de manier waarop sommigen(velen?) er mee om gaan)

Cor Stolk zei

Inderdaad een meesterlijk nummer,Aqualung is trouwens vol met Atheist-georienteerde songs.My God,Hymn 43. Daar heeft Ian Anderson heel wat commentaar op gehad.Onterecht want de waarheid mag best gezegd/gezongen worden

Luud de Brouwer zei

@Cor
Zo is dat!