maandag 24 mei 2010

Ma liberté de penser - een groot goed (Mooie zinnen 2)

Dit lied kwam mij al weer enkele jaren geleden ter ore. Op de radio, niet bepaald iets wat je tegenwoordig nog vaak hoort: Frans op de radio. Afgezien van de Arbeidsvitaminen dan. De Franse taal heeft altijd een bepaalde sfeer bij me opgeroepen. Ik hield vroeger ook van Gérard Lenorman, Julien Clerc en ander Top 40 Frans. Maar sommige nummers van Charles Aznavour en natuurlijk Jacques Brel blijven boeien, alleen al door de taal. En wat te denken van Édith Piaf. Kortom, een Franstalig nummer op de radio, daar spits ik mijn oren voor.

Dit keer was het een onbekende artiest, maar gelukkig weet Google/YouTube wel raad met mijn beperkte kennis en al snel was ik op het spoor van Florent Pagny. Dit nummer beschrijft natuurlijk een mooi thema, een idealistisch thema, een thema dat me al tientallen jaren na aan het hart ligt. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een oud hippiethema is: blijf eigenaar van je gedachten. En God weet dat er genoeg bedreigingen op ons af komen in het dagelijkse bombardement van informatie. Wat te denken van landen die er alles aan doen om het zelfstandig denken van hun bevolking te beperken.

De Vrije Gedachte is een organisatie van mensen in Nederland die het gedachtengoed van de vrijdenkerij uitdragen. (Na)Denken kan nooit kwaad.

Florent zingt dan ook terecht in dit lied: Neem alles mee wat je wilt, mijn vrouw, mijn koelkast, ik maak zelfs mijn zakken voor je leeg, ik wil over alles onderhandelen, mais vous n'aurez pas, ma liberté de penser. Hij volgt daarmee een beroemde landgenoot van hem die ooit zei: Cogito ergo sum.

Vrijheid van denken: het grootste goed dat er bestaat, naast een goed gezondheid natuurlijk!

[voor wie wil meelezen: de tekst!]

4 opmerkingen:

Astrid zei

Volgens mij had Descartes het niet over de vrijheid van denken.

Luud de Brouwer zei

@Astrid
Je hebt gelijk, achter zijn uitspraak zat een hele wereld die je met vrijheid van denken niet dekt.
Denken is wel bepalend is voor je mens-zijn, en als je dat niet meer in vrijheid mag of kan, dan tast dat daarmee je mens-zijn wel aan.

Maar ik wil hier niet per se een filosofische discussie starten :)

Marilou zei

Jahaaa, begin je over Franse muziek en vrijheidsbeginselen; dan wordt zelfs een bijna ten dode opgeschreven Blogger weer tot leven gewekt ;-)

Ik wil je alleen even wijzen op de groep Le Roi Mort et les lentilles rouges met het liedje C'est interdit. Quel surprise, za'k mar zeggen. Ik vind geen YouTubefilmpje maar met een beetje google-en kom je er wel...

Luud de Brouwer zei

@Marilou
Nou, zo zie je maar dat bij de juiste prikkels mensen reageren. Niet omdat het moet maar omdat ze er graag wat over willen zeggen.
Ik heb wel een paar filmjes van de Dode Koningen gevonden op Youtube en het lied dat jij bedoelt staat op hun MySpace pagina.
Klinkt leuk en meteen ook rebels op de een of andere manier.
Dank je voor de tip!