zaterdag 29 mei 2010

Staartmezen in de tuin (4) #lente

Donderdag 27 mei was het zover.
Ik was zelf niet thuis maar Anneke en Lian hebben foto's en filmpjes gemaakt dus het is keurig gedocumenteerd. De staartmezen zijn hun nest uit gekomen en hebben hun eerste hupjes en vleugelslagen buiten het nest gedaan.

Bleken er 5 jonkies te zijn! Met die ene die al eerder het loodje legde, was het dus een nest van 6. Dat is behoorlijk als je de grootte van het nest bekijkt. Deze 5 hebben het overleefd en zijn langzaam vertrouwd geraakt met het leven van een staartmees buiten het nest. Een tijdje leven op de grond, dicht bij elkaar kruipen om de warmte weer te zoeken, maar ook steeds meer op zoek naar de ruimte, de emmer en de stoel om op te vliegen en uiteindelijk de notenboom in, waar vader en moeder het voeren voortzetten.

Vanmorgen waren er nog twee niet in de boom, maar dat veranderde snel voor een daarvan die mijn nabijheid geen prettig gevoel gaf. Nummer twee had er meer moeite mee, maar uiteindelijk is ook hij/zij de hoogte in gegaan, want vanmiddag was hij/zij niet meer te vinden. Ze zullen nu wel een of meer bomen verderop zijn gegaan en zo zoeken ze langzaam verder hun eigen weg en leren op eigen benen te staan. Als ze de roofvogels en rondsluipende katten te snel af blijven dan verwelkomen we volgend jaar misschien wel een nieuw koppeltje staartmezen in onze tuin. Een prima plek om een nest te bouwen en kleintjes groot te brengen. Dat is wel gebleken.

Een bijzondere gebeurtenis in een mooie lente!

Bekijk de laatste opnamen van de staartmezenkolonie in onze tuin.

5 opmerkingen:

Astrid zei

Wat een ontroerende foto, vijf van die donzige vogeltje bij elkaar! Zo heb ik ze nog nooit gezien.
Het filmpje is ook leuk; ze zijn fink aan het trainen, die jonkies. Hoe is de kat eronder?

Luud de Brouwer zei

@Astrid
De kat stond soms kwijlend voor het raam :)
Maar die kwam niet verder dan zijn eigen brokjes.

Christian zei

Het ziet er dapper uit allemaal! Alleen met die "mooie lente" vind ik het persoonlijk nog wat tegenvallen - lijkt wel herfst (zei hij, terwijl het buiten wederom miezerde).

Unknown zei

Cute! Bij het kijken van het filmpje denk je meteen inderdaad: omhoog! Vlieg! Weg van de katten! Maar dat hebben ze blijkbaar ook gedaan. Mooi om dit alles zo dichtbij te hebben. Lekker Grolschje erbij en genieten maar :-)

Luud de Brouwer zei

@Christian
Het weer is dan misschien niet helemaal top, maar de natuur gaat gewoon door met de dingen zoals het hoort. :)

@Edwin
Die krat Grolsch stond mooi in beeld zag ik later. :)