zaterdag 22 mei 2010

Christine de Pizan

In Madoc, Tijdschrift over de Middeleeuwen, stond een artikel over een project waarbij handschriften van de middeleeuwse schrijfster Christine de Pizan op digitale wijze worden ontsloten.
Bij het Regionaal Archief Tilburg zijn we op bescheiden wijze ook met iets dergelijks bezig: de Charterbank. Maar de benadering van dit project is helemaal anders. Het is een PH.D project genaamd: Quantitative Palaeography and the Scribal Fingerprint: Analysing the Original Manuscripts of Christine de Pizan. Het ontstaan van het handschrift en de verschillende handen, schrijvers, de correcties, de volgorde van handelingen, dat en nog meer krijgt aandacht.

De titel van het artikel In Madoc heet toepasselijk "tags en transcripties". Het handschrift dat onder handen is genomen heet in wetenschappelijke kring Harley 4431. De transcripties zijn opgemaakt in xml en door middel van tags in de xml krijgen de verschillende onderzoeksvragen hun relevante verwijzingen. Een revolutionair concept.

Dit soort projecten verdienen veel aandacht omdat het ook voor archieven interessant kan zijn. Bovendien: wat door publieke gelden is verkregen, wordt beheerd en toegankelijk gemaakt hoort ook weer aan datzelfde publiek teruggegeven te worden. Gebruik maken van de online mogelijkheden is daarbij bijna vanzelfsprekend.

Aan het project is ook een wiki gekoppeld: Index of proper names. De betekenis van woorden in de 14de en 15de eeuw kan nogal verschillen met die in onze tijd. Deze wiki verklaart een enorme lijst van woorden, personen, landen, hertogdommen e.d.

Zo maakt dit wetenschappelijk onderzoek gebruik van de nieuwste technische mogelijkheden en de onderzoekers publiceren dat gewoon online. Goed voorbeeld doet goed volgen.

1 opmerking:

Lee Chang zei

Geachte heer / mevrouw

Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van een lening tegen een rente van 3%, je

hebben behoefte aan een lening voor een zakelijke transactie, het kopen van een auto, huis

kopen slechte credit card en andere ETC we geven lening op lange termijn

voor 5-50 jaar maximaal met 3% rente in
Misschien heb je het leuk

goed vertellen ons het bedrag dat u nodig hebt, zodat wij aan u sturen de bepalingen en

met dien verstande dat, als je echt geïnteresseerd bent in het verkrijgen van
lening van ons,

Leningen uitgegeven in Groot-Britse Ponden en Amerikaanse dollar.


Wij kunnen u de beste voldoening in het krijgen van een lening van ons. als

gegeven garanties en verzekeringen dat u uw lening bedrag zal krijgen in uw

Persoonlijke bankrekening in uw land. Wat duurt slechts 48 uur

Banking proces. We bieden ook software en
ongedekte leningen voor

Het runnen van uw bedrijf. U kunt ons bereiken via aanmaakhout