vrijdag 4 september 2009

Salzburg en Mozart

Donderdag 6 augustus 2009

Op weg naar huis was Salzburg een natuurlijk stopplaats. Ook hier gold dat Lian er jaaaren geleden was geweest en zich niets meer kon herinneren dan een fontein. Een fontein? Ja, een fontein. Nou dat zou dan wel iets bijzonders moeten zijn met de Plitvice meren in herinnering.

De reis naar Salzburg liep over Innsbruck waar ik al even over blogde in verband met de Frauenparkplatz. Aangekomen in Salzburg gingen we bij uitzondering eens niet direct op zoek naar een hotel, maar besloten we de lokale Ibis te nemen en aangezien die bij een uitvalsweg lag, gingen we daar na het diner wel naar toe.Salzburg is een mooie stad, de oude stad dan, de rest hebben we niet bekeken. Niet heel bijzonder, maar wel leuk om doorheen te wandelen. Toeristen zijn er genoeg en opvallend in het straatbeeld zijn de moslimmannen met één of meer gesluierde vrouwen. Blijkbaar is Mozart ook in Islamitische kringen een gewaardeerd componist.

Lian was het lopen eigenlijk al beu, maar zolang de straten vlak liepen bleef het beheersbaar. Het geboortehuis van Mozart in een drukke winkelstraat, daar heb ik een ijsje gegeten. Lekker! De fontein... tja... Er zijn wel fraaiere exemplaren. Wel even op de foto met standbeeld Mozart natuurlijk!

De andere oever van de Salzach was ook aantrekkelijk, maar kende wel een heuvelachtiger karakter. Daar ging Lian al snel op reserve lopen en de Kapuzinerberg met spectaculaire uitzichten hebben we dan ook gemist. We kwamen wel bij de Sint Sebastiaankerk en bijbehorend kerkhof waar de vrouw en vader van Mozart begraven liggen.
Het kerkhof bleek een prachtig ommuurd geheel te zijn, omringd door een fraaie galerij met daarin allerlei grafmonumenten die elkaar in schoonheid en uitbundigheid probeerden af te troeven. In het midden stond een grafkapel en daarom heen de "gewone" graven waarvan die van Leopold Mozart en Constanze Weber. We hebben alles op ons gemak bekeken. Zoiets hadden we allebei nog nooit gezien. Mooi, helemaal niet luguber of zo, hoewel de ornamenten er soms niet om logen.

Daarna gingen we eten en op zoek naar het Ibis hotel. Dat bleek vol...
De gedachte was toen om een stuk snelweg te nemen en daar ergens een motel of hotel te zoeken.
Onze TomTom besloot echter om de auto langs steeds smallere wegen te leiden en bij gebrek aan een echte goede kaart (die hadden we alleen van Kroatië-Slovenië en Noord-Italië) waren we gedwongen af te wachten. Plots reden we langs een rivier en kwamen we in het dorpje Ach. Toen een scherpe bocht, een brug over en waren we in Burghausen. Met hotels! Snel wat geregeld, moesten we terug naar Ach. De volgende dag bleek dat de rivier (wederom de Salzach) de grensrivier was, Burghausen in Duitsland lag en die stad de grootste (langste) ommuurde burcht ter wereld bleek te herbergen: 1043 meter kasteelmuur maar liefst. Naam van ons hotel: Burgblick. We zijn er niet naar gaan kijken, dat bewaren we voor een volgende keer.

Al mijn foto's van Salzburg op Flickr

Salzburg bleek één sterke overeenkomst te hebben met Arnhem: trolleybussen. Ik kon het niet nalaten om die kort op de film vast te leggen.

Geen opmerkingen: