YouTube! Daar kun je alleen maar vrolijk van worden.
De hoeveelheid liedjes, sketches en filmfragmenten die er te vinden zijn is een mère a boire. Natuurlijk staat er een heleboel bullshit op. Hele rare mensen zetten er hun hersenspinsels op. Een van de merkwaardigste vond ik de wedstrijden hete pepers eten die er te kust en te keur te vinden zijn.
Ik ben in mei 2008 er toe over gegaan om een eigen account aan te maken. Mijn eerste filmpje was er een van de opening van het Entreegebouw van het Audax Textielmuseum Tilburg met mijn telefooncamera. Matige kwaliteit.
Sindsdien heb ik regelmatig mijn fotocamera gebruikt om nieuwe films te maken van diverse onderwerpen. De een met meer succes dan de ander. Geeft niet, het is mijn speelveld en ik mag lekker doen wat ik leuk vind. Heerlijk die vrijheid. En geen enkel filmpje is alleen door mij bekeken. Blijkbaar is er markt voor mijn filmische kwaliteiten. ;-)
De aanleiding was de start van het kanaal dat voor het Audax Textielmuseeum Tilburg geopend moest worden vanwege de nieuwe website waar filmpjes deel zouden gaan uitmaken van het aanbod.
Wat later kwam er een eigen kanaal voor het Regionaal Archief Tilburg. Dat kanaal bewees dat films op YouTube een heel eigen publiek hebben terwijl diezelfde films liggen te verpieteren in onze eigen depots. De historische filmpjes kunnen rekenen op honderden views.
Een andere leuke toepassing is het verfilmen van bepaalde technieken zoals het plaatsen van een wasstempel en het restaureren van een wasstempel. Heus geen hoogdravende projecten, maar wel illustratief, simpel en eenvoudig. Komt van pas als je een Charterbankproject wilt gaan starten.
Op deze manier kunnen we natuurlijk nog veel meer toepassingen bedenken. Projecten en activiteiten kunnen een filmisch verslag krijgen. Dat plaatsen we dan online in het weblog van het Regionaal Archief Tilburg, nogal voor de hand liggend.
De eenvoud waarmee YouTube werkt is onthutsend. Daar kan menig commerciële applicatie nog een puntje aan zuigen. Ik bewerk de films met Moviemaker van Windows en ook daarmee kan een kind de was doen. De beperking in filmformaten is eenvoudig op te lossen door conversie met freeware. Ik gebruik daarvoor DVDvideosoft Free Studio. Allemaal gratis en voor niks, goed werkende software zonder haperingen en vuistdikke handleidingen. Zo hoort web 2.0 te werken.
Het is een extra argument om aan bedrijven die voor ons websites en webapplicaties ontwerpen te laten zien dat dergelijke functionaliteit mogelijk is, ook al zuchten zij soms al bij het idee.
Er zijn natuurlijk diverse andere videohostingbedrijven waarvan ik soms Vimeo ook gebruik, zeker omdat de presentaties van de Archief 2.0 studiedag van oktober 2008 daar terug te horen en zien zijn. De Archief 2.0 community heeft daar die films geplaatst omdat je op Vimeo langere films kwijt kunt en de viewer oogt een stuk professioneler.
Online video is een gouden idee en ik hoop dat het nog lang bestaat. I'm loving it.
2 opmerkingen:
Misschien maak ik je met deze tip nog vrolijker...
@Marlies
Dik in orde :-)
Ik zal er eens naar gaan kijken.
Een reactie posten