maandag 6 juli 2009

Tour de Franc 2009 #TDF09

Juli is begonnen. Dat betekent meestal, het finale weekend van Wimbledon en de start van de Tour de France. Tennis is niet mijn sport. Ik kijk er wel eens naar, maar het is toch niet echt een tv-sport die me boeit. Allemaal goed en knap en getraind en klasse, maar het kan me niet genoeg aan de beeldbuis kluisteren. Gisteren even naar de zusjes Williams gekeken, maar nee. Mogelijk dat de onzichtbare Nederlandse inbreng daar mede debet aan is. Enig chauvinisme, daar ben ik niet vies van.

De Tour de France daarentegen, dat trekt me meer. Die volg ik al een mensenleven lang. Hier geldt eveneens: met de tanende Nederlandse inbreng daalt ook mijn enthousiasme. Bij wielrennen heb ik jarenlang gedacht dat er echt een bovenmenselijke prestatie werd geleverd door die heroïsche mannen (en later ook vrouwen) op de pedalen. Alweer flink wat jaren terug bleek het met recht een bovennatuurlijke prestatie, want zonder hulpmiddelen komt zelfs de rode lantaarndrager nooit aan in Parijs. Een illusie armer, maar een ervaring rijker. Niets voor niets.

Desondanks heeft de Tour de France nog steeds een aantrekkingskracht op me. Met de komst van internet en livefeeds online kan ik er ook makkelijker naar kijken dan voorheen, toen je toch echt op tijd naar huis moest, of er vrije dagen voor moest opnemen om een prachtige bergetappe op veilige afstand op de bank te kunnen volgen.

Dit jaar ontdekte ik een nieuw fenomeen in het web 2.0 geweld: een google map die op basis van de gps-gegevens van de renners het koersverloop toont en daarnaast een tweetfeed laat zien over dezelfde Tour de France.
De kaart ziet er prachtig uit maar of de hele club daar met gps rondrijdt, dat is maar de vraag. De vijf namen die ik steeds zie staan zijn ook regelmatig offline, dus geen gegevens. Eentjes staat er zelfs nog bij de finish. Tja... alle begin is moeilijk.

Wel opnieuw een leuke googlemapsapp.

[foto van wielersport.slogblog.nl: Jo de Roo, ca. 1965]

7 opmerkingen:

Wilma van den Brink zei

Mooi geschreven, hoewel ik geen tour-kijker ben :-).

Via @cartografie op twitter werd verwezen naar een mooie blogpost: de tour in oude ansichtskaarten: http://www.historischecartografie.nl/Logboek/Nieuws/Tour-de-France-langs-oude-kaarten.html

Groet van Wilma

Wilma van den Brink zei

Correctie: zei ik oude ansichtskaarten? Sorry ik bedoelde oude kaarten (tis al laat in de avond en ouderdom slaat al vroeg toe) :-)

Ingmario zei

Heb je dit filmpje over Skil Shimano gezien?

Luud de Brouwer zei

@Wilma & Wilma
Mooi! Oude kaarten zijn prachtig. Helaas ben ik nog nooit in Montpellier geweest, maar het staat wel op mijn verlanglijstje. Vorig jaar langs gereden, maar we hadden toen andere doelen. Prachtig gebied daar in zuid Frankrijk.

Luud de Brouwer zei

@Ingmar
Heel leuk filmpje ja! Ze hadden een goede dag bij Skil.
Ik word wel heel moe van de commentatoren die zichzelf eindeloos herhalen en niet loskomen van clichématig gepraat. Gelukkig wordt er gefietst!
Dank voor de tip.

Mirjam Heijs zei

Heerlijk hé drie weken de tour volgen, vakantie ook als het geen vakantie is. Ik ben ook al fan sinds Theo Koomen. Bij voorkeur Radio Tour met al die prachtige muziek. Die Google-extra's: ik snap nog niet hoe het werkt (ik twitter nog steeds niet!!) maar t ziet er mooi uit en ik zal het doorgeven aan ons Nout. Die is ook al besmet.
Vandaag maar niet teveel radio, ik ben bang dat MJ-memorial day zelfs hier gaat overheersen. Hoewel: het wordt wel spannend of die ouwe vandaag het geel gaat halen en dan is de spanning er deze tour weer af... zot dattie thuis blijft.
@Ingmar: prachtig filmpje ja! Bedankt voor de Tip

Luud de Brouwer zei

@Mirjam
Dat is inderdaad een groot genoegen, drie weken Tour de France. Vroeger deed ik nog wel eens mee met een Tourtot, maar daarvoor ben ik veel te weinig ingewijd nu. Jammer, want zoiets geeft wel altijd extra spanning.
En over die ouwe: ik hoop dat ie afstapt. Mij irriteert hij al jaren.