Ik ben al een hele tijd geleden bij Flickr aan het experimenteren geslagen, namelijk op 10 juli 2008. Toen heb ik mijn eerste foto's geuploaded. Inmiddels ben ik 14.000 foto's verder en heb ik sinds 23 september een pro-account.
Bij de gratis account is er een uploadlimiet van 100 MB per maand en daar ging ik te makkelijk overheen. Dat schoot niet op. Dus dan maar 25 dollar (en dat voor een heel jaar onbeperkt uploaden!) betaald en uploaden!
Flickr is een prima website. Ik ben er niet bovenmatig actief of zo, maar na het uploaden van de vakantiefoto's van vorig jaar kreeg ik ineens verzoeken van groups in Flickr die sommige foto's van mij in hun group wilden opnemen. Ik ben dan wel een hele erge amateurfotograaf, maar dat kleine beetje waardering doet het altijd goed :-).
De hoeveelheid foto's die imiddels bij Flickr zijn geuploaded is een duizelingwekkend aantal. Meer dan 2.500.000.000.000, 2,5 miljard foto's. En wij moeilijk doen met onze 100.000 foto's.
Zelf heb ik al mijn foto's van archiefstukken die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt online gezet. Het was een soort van oefening om te kijken hoe lastig dat is, hoeveel tijd het kost en waar je zoal tegenaan loopt.
Grootste probleem: je eigen materiaal goed beschrijven. Ik heb er voor gekozen om de bestandsnaam van elke foto op een bepaalde manier op te bouwen: archiefnummer (van het Regionaal Archief Tilburg), inventarisnummer en folionummer. Zo heb ik ze op mijn harde schijf staan. Vervolgens heb ik een collection aangemaakt en daarbinnen sets voor de verschillende inventarisnummers. Alle foto's zijn uit hetzelfde archief.
Tweede probleem: de uploader van Flickr wil nog wel eens haperen bij groterere aantallen. Dus controle achteraf is altijd nodig en herhaalde uploads voor dezelfde set soms ook. Dan de sets beschrijven en op de juiste volgorde zetten, taggen en georefereren. De juiste licentie meegeven en dan wachten op bezoekers.
Dat doe ik nu ook met mijn andere foto's die ik wil delen met anderen, van uitstapjes, activiteiten of vakantie. Het beschrijven blijft het lastigste en kost veel tijd. Dat is wel iets waar je terdege rekening mee moet houden.
Leuk hoe sommige afbeeldingen op de een of andere manier mensen blijven trekken. De scans van de archiefstukken worden door sommige mensen nauwgezet, stuk voor stuk geraadpleegd en dat leidde in sommige weken tot spectaculaire bezoekcijfers. Zo zijn op 21 juni 678 van mijn foto's bekeken, maar eerder ging dat soms om meer dan 1000 op een dag.
De pro account geeft je gedetailleerde gegevens van het bezoek, welke foto's zijn bekeken, welke het meest, waar commentaar op is gegeven, of tot favoriet gekozen.
Naast het persoonlijke nut en plezier dat ik er aan beleef, zie ik ook mogelijkheden voor het Regionaal Archief Tilburg om wat met Flickr te gaan doen. En dan niet wat het Nationaal Archief en het BHIC al doen (wel heel goed collega's!), maar iets anders. Daar kom ik later nog wel een keer op terug.
[op de foto staan mijn vader in ik tijdens een vakantie in Rotterdam in 1964)
6 opmerkingen:
"... de bestandsnaam van elke foto op een bepaalde manier op te bouwen: archiefnummer (van het Regionaal Archief Tilburg), inventarisnummer en folionummer."
Dat is in principe ook de manier waarop het Nationaal Archief het doet. Met één - niet onbelangrijke - toevoeging: de bestandsnaam van ELK digitaal docoment begint met de ISIL-code, dus NL-HaNA. Voor het Regionaal Archief Tilburg is dat NL-TbRAT. Daarmee maak je de documenten uniek op het www, zolang mensen de bestandsnaam niet opzeetelijk gaan wijzigen, uiteraard.
@Archivarius
Daar heb je helemaal gelijk in! Die ISIL-code hebben we inderdaad aangevraagd maar die heb ik op mijn pc in mijn persoonlijke bestanden nog niet doorgevoerd...
De hoofdzaak is namelijk het doen van onderzoek en het beheer komt ergens daar achteraan gehobbeld. Hoewel enige vorm van documentnaamsystematiek wel bij mij was doorgedrongen... vooral ook om ze makkelijk te kunnen terugvinden.
Ik ga eens kijken of de nieuwe tool van Yvette hier soelaas kan bieden.
Indrukwekkende aantallen staan er op je account zeg! Ben je een wedstrijdje met Yvette aan het doen?
Zijn er ook particulieren die op zo'n manier met archiefstukken omgaan en ze fotograferen en online zetten - bij Flickr of elders?
En hoe zit het met promotie? Op welke sites staat je collectie gelinked? Zo vind ik je wel, maar zo helaas niet.
Misschien nog een suggestie om je URL wat mooier te maken?
@23 Dingen
Goeie tip coach! Nooit aandacht aan besteed. Nu meteen even in orde gemaakt.
Misschien moet ik het weblog van de 23 Archiefdingen toch eens wat vaker lezen... staan verdomd handige dingen in :-)
Ik ben niet zo bezig met promotie. Mij gaat het voornamelijk om te proberen de techniek onder controle te krijgen en de toepasbaarheid voor mij als privépersoon en voor mijn instelling te peilen.
Ik ben niet van de marketing, vooral niet als het mijzelf betreft. Misschien een aandachtspunt voor me... Ik ga er eens over nadenken.
Hallo Luud,
Waarom gebruik je Flickr en niet Picasa? Dat laatste programma werkt nét zo goed en het is naadloos gekoppeld aan Blogger en Google.
Uploaden van foto's gaat heel snel, zeker als je Picasa op je harde schijf zet. Embedden van losse foto's of hele albums op je blog is een peulenschilletje.
Gebruik je Flickr omdat alleen die fotosite bij 23-dingen wordt gepromoot in ding 6? Dat is jammer.
Picasa zou je zeker eens moeten uitproberen. De foto's van je blog staan er hoogstwaarschijnlijk al in een speciaal blogalbum. Picasa is gratis (ook boven 100 MB) en je kunt er foto's in een hoge resolutie downloaden. Zie ook de reactie over Flickr/Picasa op 23dingen: http://www.23dingen.nl/?p=14
@Moniek
Ik gebruik Picasa echt wel, maar wel op mijn laptop voor het beheren van mijn fotoverzamelingen. Ik heb ook albums online gezet, maar ik liep toch tegen beperkingen op, zeker bij de grote hoeveelheden.
Geen idee of dat nog steeds geldt.
Dus het is zeker geen aversie tegen Picasa en zoals sommige van mijn medecursisten ook hebben aangegeven, die blijven lekker bij Picasa. Gelijk hebben ze als het doet wat ze graag willen.
Een reactie posten