zondag 19 april 2009

Dineren in de toren van Kasteel Heemstede in Houten

Gisteren liet ik al zien wat er aan het eten vooraf ging. Daarna gingen we naar Restaurant Kasteel Heemstede in Houten. Kasteel Heemstede is prachtig gelegen in een mooi open gebied met mooie (later verzonnen) bijgebouwen. Een lange oprijlaan verraadt de omvang van het voormalige bezit, dat nog veel groter is geweest in vroeger tijden.
Het is een mooi woonkasteel, gebouwd in 1645, en heeft nooit een andere functie vervuld. Het ligt schitterend in de slotgracht. De entree van het restaurant is op de onderste verdieping, je loopt dus onder de hoofdbrug door. We hebben nog even op de vlonders achter gezeten, maar de ondergaande zon maakte het al snel te fris. Dus verhuisden we naar binnen om daar in een torenkamer het diner te nuttigen.

Na een amuse die we buiten genuttigd hadden, kregen we binnen het voorgerecht: Geroosterde coquille Saint-Jacques, scheermessen met auberginekaviaar, Pata Negra ham, mosterdcrème en Hollandaisesaus. Daarvan staat een foto in deze post.
Daarbij had de sommelier een De Spaanse Bodejas Val de Vid, Verdejo, Ruede uit 2007 bedacht.
[Het wijnarrangement heb ik aan me voorbij laten gaan, aangezien ik geheel zonder alcoholische versnaperingen door het leven ga. Ik heb wel een slokje champagne gedronken aan het begin van de avond. En drank in eten, daar doe ik ook niet moeilijk over. Bij het eten kregen we allen een begeleidend watertje van het merk Bru.]

We vervolgenden het diner met een zacht gegaarde zalm met Hollandse asperges, geprakt ei met spekjes en bieslook, lamsoren en schuim van Champagne. Dat ging vergezeld van een Chileense De Martino, Legado, Chardonnay, Limari Valley uit 2006.
Dat ging er in als koek! De eerste asperges van het jaar zitten in mijn maag en ze smaakten voortreffelijk.
De vierde gang bestond uit gebraden Hollands lam met tomaat, courgette, gekonfijte rode uien, shii-takes, knoflookbeignets en een pasteitje met lamscurry en schuim van tomaat en kaneel. Dit gerecht kreeg een Franse Château de Saint-Aubin, Cru Bourgeois, Médoc uit 2003 als smaakversterker mee.
Het was allemaal lekker en het lamsvlees was heerlijk zacht en mals.
Ondertussen kregen we ook nog wat warme broodjes die naar believen konden worden besmeerd met echte boter en/of met een heerlijke olijfolie, die met een pipet aangebracht kon worden, en een schepje zout.
Het dessert was een mousse van hazelnoot, yoghurt - mintsorbet, gemarineerde ananas, kattentongen en een anglaise van sinaasappel.
De mousse vond ik niet lekker, het sorbet was voortreffelijk, de anglaise heel sterk van smaak.
De dessertwijn was een Oostenrijkse Tschida, Auslese, Angerhof, Burgenland uit 2007.
En alsof dat niet genoeg was kwamen daarna nog de koffie met friandises (waaronder extreem lange vingers) en een na-amuse met passievrucht. Aangezien de meeste tafelgenoten toen al verzadigd waren, heb ik er drie van op :-)

Het was weer geweldig. Wat hierboven beschreven staat, is alleen wat er op tafel verscheen. Wat er rond de tafel gebeurde is onbeschrijfelijk, geanimeerde gesprekken over van alles en nog wat en enorm veel lol. Een avond om in te lijsten!
Bij het vertrek was het al middernacht geweest en bood kasteel Heemstede de volgende aanblik. Een mooie herinnering.

5 opmerkingen:

Astrid zei

mmm.....dat klinkt allemaal vreselijk lekker! Ik krijg er gewoon trek van en ik heb toch net ontbeten.

Anoniem zei

Leuk Braber, mooi verhaal.
PD

Luud de Brouwer zei

@Astrid
Het was ook (bijna) allemaal heel erg lekker. Een genoegen om zo een keer te eten

@PD
Tis jouw feestje! :-)
En degge bedankt zèèt, dè witte.

Schoolleiding Theresia zei

Er wordt veel gezegd over ambiance en eten, maar het gezelschap zou de concurrentie winnen. Fijn om daarvan deel uit te mogen maken.
L

Luud de Brouwer zei

@Lian
Daar sluit ik me van harte bij aan :-)