maandag 27 december 2010

Connect! De impact van sociale netwerken op organisaties en leiderschap - Menno Lanting

Ik heb er lang over gedaan om dit boek te lezen. Niet omdat het langdradig was of slecht geschreven, maar eerder omdat het over "werk" ging. :) Soms heb je daar geen zin in!

Maar, de aanhouder wint en ik heb het enkele weken geleden dichtgeslagen. Uitgelezen!
Goed boek waar voor mij niets nieuws in stond. Niet omdat ik nou zo'n virtuoze sociale media man ben, maar omdat het voor het grootste deel gaat over een aanpak waar ik al langer in geloof. In dit boek gaat het uitsluitend over de commerciële wereld en het gebruik van social media in die sector en in dat opzicht was het dan ook buitengewoon interessant. De voorbeelden die Lanting aanhaalt uit de wereld van het grote geld laten zien dat het ook daar een kwestie van vallen en opstaan is, van goede managers die ruimte bieden aan nieuwe ideeën en mensen die initiatieven durven te ontplooien.

Wat mij betreft staat de kracht van social media nog in de kinderschoenen en zijn er nog wat jaren ontwikkeling voor nodig om die kracht verder te doen toenemen. Hoe je het ook wendt of keert, de computer, het internet, the cloud, digitaliseren, digitaal leven en communiceren gaan een steeds grotere rol spelen in onze samenleving. Hoe je dat als bedrijf of non-profitinstelling uiteindelijk gaat gebruiken en benutten, daar zijn we nog lang niet uit.

Daarom zijn dit soort van boeken belangrijk. Ze laten een ontwikkeling zien, zeker als er vervolgen op komen die de verdere ontwikkeling aanschouwelijk maken. Kracht van dit boek zijn vanzelfsprekend de praktijkvoorbeelden. Praten over trends is geweldig interessant, maar er mee aan de slag gaan en laten zien of iets werkt, dat is nog veel belangrijker. Geloven is mooi, er naar leven is beter.

Als je eens wilt zien hoe social media nu al ingrijpt in de economie, lees dan dit boek.

5 opmerkingen:

Christian zei

Dank voor de bespreking, Luud. Ik lees eigenlijk vrij weinig boeken de laatste jaren, maar had deze titel nog op m'n lijstje staan. Na jouw blogpost komt het echter weer even onderop de virtuele stapel. ;-)

Petra Robben zei

Ha Luud
Je bent er vroeg bij. Maar goed idee om via blog een boekbespreking te laten lezen. Dank dus. Groet, Petra

Luud de Brouwer zei

@Christian
En zo helpen we elkaar in deze zware tijden ! ;)

@Petra
Dat is 5 jaar gelden één van de redenen geweest om dit weblog te starten: vastleggen wat ik gelezen heb. En soms hebben anderen daar ook wat aan!

Unknown zei

Dit boek vind ik vooral een aanrader voor managers die nog geen idee hebben van de impact van het netwerktijdperk. En guess what? Het blijkt te werken;-)
Ik zie dan ook uit naar Iedereen CEO, het volgende boek van deze auteur: "We zijn de 21e eeuw ingegaan met organisatiestructuren uit de 20e eeuw en managementstijlen die hun basis vinden in de 19e eeuw."

Luud de Brouwer zei

@m@rlies
Daar kan ik me wat bij voorstellen. Ik ben ook benieuwd naar het nieuwe boek. Enne... lezen is één ding, het toepassen een heel ander :)