maandag 11 oktober 2010

De vrouw in de kooi – Jussi Adler-Olsen

Een Deense schrijver deze keer, met een thriller die deel uitmaakt van een trilogie. Het eerste deel wel te verstaan! Dit boek is een heel spannend verhaal. Met veel humor geschreven hoewel de persoonlijke situatie van de hoofdpersonen dat eigenlijk niet toestaat is het toch komisch. Op een bepaalde manier dan. Met name de dialogen die de hoofdpersoon Carl Morck met zichzelf voert over en met zijn arabische assistent Assad brachten mij herhaaldelijk aan het lachen. De plot is goed gevonden, origineel, maar tegelijk ook heel ver doorgevoerd. Die dader(s) zijn door gebeurtenissen uit het verleden totaal elk gevoel voor menselijkheid ten aanzien van het slachtoffer kwijtgeraakt. Ik herken me daar gelukkig niet in.

Wat dat betreft is het altijd voor de spanning dat een dader niet meteen het slachtoffer doodt, maar eerst uitgebreid gaat uitleggen waarom en hoezo en waardoor en daardoor zijn kans soms verspeelt.

Een techniek die in heel veel films en thrillers wordt toegepast om de spanning op te voeren. Met succes. In dit geval met een hele duidelijke reden. Dat maakt het wel anders.

Als je dit leest en van thrillers houdt, moet je dit boek lezen. De andere delen hebben we nog niet in ons bezit, maar die komen er zeker naar aanleiding van dit eerste deel. Wordt vervolgd dus.

Geen opmerkingen: