maandag 30 augustus 2010

Het Diner - Herman Koch

Mijn eerste boek gelezen op de e-reader. Dat beviel heel goed. Makkelijk ook, geen gesjouw en gedoe, gewoon een dunne e-reader, licht en luchtig.
 
Het boek beviel me minder. Ik ken Herman Koch voornamelijk als één van de leden van Jiskefet en in die hoedanigheid krijg ik nauwelijks genoeg van hem. Als schrijver ken ik hem verder niet.
Als ik zeg dat het boek me niet zo beviel, gaat dat niet over de stijl, maar over de inhoud. Het boek leest goed weg en loopt lekker door. Maar ouders die hun kind tegen alle wetten in de hand boven het hoofd houden, dat gaat me te ver. Dat was waarschijnlijk ook de bedoeling van Koch, vooral niet politiek correct zijn. Dat is gelukt wat mij betreft.
 
Het is een fenomeen dat we tegenwoordig wel vaker terugzien, kinderen die geen fouten hebben in de ogen van hun ouders. “Dat doet mijn zoon/dochter niet!” op verontwaardigde toon uitgesproken. Maar hun zoon/dochter doet dat wel zeker en de ouders willen het niet weten of moffelen het weg onder termen als vrijheid, grapje, jong zijn, fouten mogen maken en noem maar op. Dat zijn excuses die bij kinderen horen, niet bij ouders. Fout is fout en overtreding is overtreding. In Het Diner is alles nog een graadje erger. Maar je merkt het niet, het is net alsof ze een ruit hebben ingetrapt...

Desalniettemin, het raakt me in mijn confortzone denk ik, is het wel een boek dat ik mensen zal aanraden om te lezen. Het laat je weer nadenken en je moet toch aan het eind een oordeel vellen. Niet omdat de schrijver daarom vraagt, maar omdat je dat aan jezelf verplicht bent. Vind ik. 

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Luud,

Ik vond het Diner zelfs een spannend boek. Wat zou er gebeurd zijn. Mijn conclusie was dat er een aardige streep loopt door de ouders en dat ze daarom de zaak willen afdekken.

Het heeft mij als ouder ook aan het denken gezet. Wat als mijn kind....

Lees ook eens Dingetje van Herman Koch
(Alex Otten)

Luud de Brouwer zei

@Alex
Dat van die streep onderschrijf ik helemaal!
Denk daar goed over na en probeer je ook te verplaatsen in je kind en vergeet nooit hoe je zelf als kind was :)
Ik zal het op de lijst zetten!

Marilou zei

Hé Luud, ook bij mij zat Het Diner in de vakantiekoffer. Maar hoewel het boek idd was aangekondigd als "wat doe je als ouder als je kind een grote fout maakt" las ik er zelf iets heel anders in. Namelijk: wie is hier nu gek?

De hoofdpersoon met zijn buitenproportionele woede-aanvallen (bij de fietsenmaker of de rector)?; zijn vrouw die ogenschijnlijk niks mentaals mankeert maar wel toelaat dat haar zoon een andere getuige wil laten verdwijnen?

Nou ja, al met al vond ik het ook geen mooi boek maar ik sta versteld dat ik er zo'n andere thematiek in lees. Had jij dat nou niet? (Of heb ik gewoon nooit zitten opletten tijdens de Nederlandse les ;-)

Fijne vakantie nog!

Luud de Brouwer zei

@Marilou
Ik had precies hetzelfde, maar misschien ben ik niet duidelijk genoeg in mijn bewoording. Alleen kende ik de aankondiging niet.

Het is een boek waarin geen stelling wordt genomen tegen het gedrag van die kinderen, dat is eigenlijk het meest schokkende. Het zijn duidelijk kinderen van hun ouders. Allemaal knettergek!

Marilou zei

Pfff... dus het ligt niet aan mij? Dat scheelt weer één psycho-analyse ;)

Luud de Brouwer zei

@Marilou
Dat is toch mooi verdiend! ;)