zondag 6 december 2009

10 jaar niet roken

Ben ik zomaar een fantastisch jubileum vergeten! Op 1 december 1999, omdat we de vervelende 1-1-2000 wilden vermijden, stopten Lian en ik met roken. Dat is dus inmiddels 10 jaar geleden. Reden voor een kleine blogpost dunkt me.

Die 10 jaar heeft het me nauwelijks moeite gekost om niet te roken. En het was zeker niet de eerste keer dat we probeerden te stoppen. De meesten die dat geprobeerd hebben zullen er over mee kunnen praten: eens een roker, altijd een roker. Desondanks is dit nooit een opgave geweest. Vreemd maar waar.

Tijdens het afdelingsuitstapje in november 2008 heb ik nog wel een keer aan een waterpijp gelurkt. Met appeltabak geloof ik. Bellen blazen terwijl je rookt. Dat was wel leuk, maar het roken trekt me niet meer.
Zoals eerder al verteld rookte ik Samson shag en later Winner. Dat was lichter en werd dan ook door velen beschouwd als niet-roken. Toen de financiën het toelieten kwam er Marlboro op tafel, light natuurlijk. Dit alles in een tijd dat roken al behoorlijk duurder werd, maar nog stukken goedkoper was dan heden ten dage.

Nu 10 jaar rookvrij. Ik ben nog steeds blij dat we die stap toen hebben kunnen zetten. Te meer als ik collega's en vrienden die door zijn blijven paffen zie staan blauwbekken voor hun nicotinefix.
Get smart!

8 opmerkingen:

Christian zei

Hulde! En los van het blauwbekken weet ik, dat jullie je ook een stuk gezonder zullen voelen.

Schoolleiding Theresia zei

Zo zie je maar weer, na tien jaar vergeten dat je tien jaar rookvrij bent, wil zeggen dat je echt rookvrij bent. Zeker als je een dag voor je jubileum nog over roken blogde. Zou eens een roker dan toch niet altijd een roker zijn? Tien jaar geleden kostte het inderdaad geen moeite, die hadden we daarvoor al gehad bij eerdere pogingen. We waren er aan gewoon aan toe. Er komt een moment dat je de knop gewoon om kunt zetten op 'verstandig'. Dus aan alle rokers: doe geen moeite, maar houd de knop in de gaten...

Luud de Brouwer zei

@Christian
Inderdaad, je voelt je een stuk gezonder, maar dat merk je niet meer na 10 jaar en vele kilo's later :).

@Lian
Echt rookvrij... Mijn longen in ieder geval wel. Maar dat ik het vergeten was zegt ook wel iets, daar heb je gelijk in!

Unknown zei

Ik wacht nog steeds op dat knopmoment. Ik rook al meer dan 25 jaar en vind het eigenlijk wel mooi geweest. Maar het is de hardnekkigste van alle verslavingen. Iets weerhoudt me er nog steeds van om het echt te willen. Bizar.

En met dat blauwbekken valt het overigens wel mee hoor. In de winter kijkt iedereen meewarig, in de zomer jaloers. Punt is dat je daar als roker helemaal niet mee in de weer bent :-)

Maar goede zaak dat je het los hebt kunnen laten. Een slecht hobby ist.

Luud de Brouwer zei

@Edwin
in het kader van de milieubelangen zou je als roker al moeten stoppen. Al die achterlijke buitenkacheltjes bij de cafés om de rokers te behagen. Gekkenwerk!

Ik hoor wel als het bij jou zover is :)

Unknown zei

@Luud: is ook zo maar ja: veel kroegen draaien nu eenmaal veel omzet op rokers. Als ze die helemaal niet tegemoet komen kunnen ze wel opdoeken. Bovendien zijn er weer steeds meer tenten waar binnen wordt gerookt. Het lost zich vanzelf wel weer op :-)

Yvonne Welings zei

@Luud, Ik ben al 22 jaar gestopt met roken en ik kan er nog steeds naar verlangen. Maar natuurlijk heel gezond dat niet roken. Yvonne

Luud de Brouwer zei

@Edwin
Dat snap ik van die ondernemers heel goed, maar ik vind het een vreemd gezicht. Duurde ook even voordat ik snapte waarom die buitenkachels er hingen :)

@Yvonne
Zo! Dat is een knappe periode. Ja, dat latente verlangen, dat herken ik wel. Maar de sigaret niet nemen kost me geen moeite.