vrijdag 25 december 2009

Worstenbroodjes maken

Was het de blogpost op kletskoppen en zwarte inkt of een autonome gedachte? Dat laatste komt volgens mij niet meer zo vaak voor met het informatiebombardement dat dagelijks op mij afkomt. Doet er ook eigenlijk niet toe. Ik wilde voor de kerst zelf worstenbroodjes maken. Herinneringen aan vroegere tijden, toen we na thuiskomst uit de nachtmis eerst altijd een stuk biefstuk aten. Later kwamen daar ook worstenbroodjes bij. Echte wel te verstaan, van de slager. Aangezien mijn opa een slager was, nam mijn vader geen genoegen met tweederangs vlees, ook niet in de worstenbroodjes. Vandaar ook de biefstukjes.

Goed, dat heeft ongetwijfeld in mijn hoofd gespeeld toen dit verlangen in mij opkwam. Niet dat ik een enorme kok of bakker ben, maar eigen brood maken (in de broodbakmachine, dat wel) heb ik ook een hele tijd volgehouden, maar nu staat het masjien in de garage na de zoveelste sanering van apparaten in de keuken. Dat doe ik dus niet meer. Alternatief: worstenbrood maken!

Het recept kwam van internet, allicht! Het behoeft wel wat aanpassing want ze zijn behoorlijk gekruid, daar houd ik persoonlijk wel van, maar niet iedereen is daar even dol op.

Ingrediënten:
1 pak koopmans wit broodmix
50 gram echte boter
300 ml handwarm water
1 kg gehakt (1/2 kg half-om-half en 1/2 kg runder)
20 gram gehaktkruiden (hiermee kun je de smaak doseren)
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 mespuntje foelie
2 eieren

Foelie hadden we niet in huis, dus dat zit niet in mijn worstenbroodjes. Volgende keer beter.

Het deeg maak je met de broodmix en het water en de boter. Toen bleek dat onze mixer toe was aan vervanging. Merkwaardige geluiden en een geur die aan doorbranden deed denken maakten dat ik met mijn handen aan de slag moest. Dat ging eigenlijk fantastisch goed! Het deeg zag er goed uit, misschien de volgende keer nog wat langer kneden.

Het deeg laten rijzen en ondertussen de overige ingrediënten met het gehakt mengen. Daarvan kun je ongeveer 25 worstjes maken. Ik maakte er 24: ordelijk 8 rijen van 3 op de plank.

Daarna het deeg uitrollen met de deegroller (kwam die ook weer eens van pas) tot een dikte van ongeveer 3 mm. Dan de worstjes er op leggen en een beetje kijken hoe je het deeg uitsnijdt. In het recept staat 10 cm breed, maar ik deed dat op het oog... stuk voor stuk. Het uitrollen van al het deeg kon niet omdat ik daar niet genoeg ruimte voor had op het aanrecht.
Dan het deeg een beetje oprekken en om het worstje leggen, dichtdrukken, zijkanten ook, beetje rollen en nog eens kijken of alles goed dicht zit. Dat is wel belangrijk omdat dan het broodje dicht blijft na het bakken in de oven. Ik had nut van dit instructiefilmpje:

Nou dat doe je dan voor elk worstje et voila! De oven in met die handel. O ja, nog even bestrijken met wat geklopt ei, dat kun je overhouden van die 2 eieren die in het gehakt gaan.
Onze combi-oven had niet genoeg aan 10 minuten op 225 graden. Het werden 18 minuten om een mooie donkere tint te krijgen. Dat hangt dus af van je eigen instrumentarium. Daar kun je moeilijk iets van zeggen.

Resultaat: heerlijke worstenbroodjes! (foto met telefoon genomen)

7 opmerkingen:

Schoolleiding Theresia zei

En dat was de geboorte van een nieuwe traditie.....

Luud de Brouwer zei

@Lian
Pas na drie achtereenvolgende keren is iets een traditie geloof ik. Dus nog even wachten voor de officiële bevestiging :)

Astrid zei

Fijn dat je het recept erbij hebt gezet: ik ga het ook proberen!

Op de foto zagen de worstenbroodjes er erg lekker uit.

Biefstuk na de nachtmis, ook lekker! Ik denk dat zo elke gezin een eigen traditie heeft. Wij hadden vroeger altijd worstenbrood, kerststol en warme chocolademelk met slagroom nadat we uit de kerk kwamen.

Luud de Brouwer zei

@Astrid
Konden jullie nog slapen na al dat zware eten??? Dat moet toch zwaar op de maag hebben gelegen. Wel lekker, warme chocolademelk met slagroom :).

Astrid zei

@ Luud

Ja hoor, waarom niet? Ik heb nergens last van gehad :-)

stamppotten, bloedworst en warme choco met slagroom horen voor mij echt bij de winter, heerlijk!
Worstenbrood kan het hele jaar door, wat mij betreft.

Mirjam Heijs zei

Ja, een tijd vol herinneringen! Bij ons thuis hadden we ook altijd een rijk gedekte en versierde kerstontbijttafel met worstenbrood en beschuit met muisjes. De bakker van het worstenbrood was mijn bakker-broer die de worst/gehakt haalde bij slager Goof van Loon (een topslager!). Zijn heerlijke worstenbroodjes bakte hij gelukkig niet alleen voor kerst.

Luud de Brouwer zei

@Astrid
Nou, omdat de nachtmis pas na 1 uur uit was, en dan nog naar huis en dan nog zwaar tafelen en dan naar bed. Of kon ik vroeger gewoon meer hebben :).

@Mirjam
Ik denk dat "mijn" worstenbroodjes ook vaker te eten zullen zijn hier in huize De Brouwer. Ze vielen buitengewoon goed in de smaak, én het is leuk om te doen!