zaterdag 1 november 2008

Zomertijd - wintertijd

Zomertijd.

Ik zie er het nut wel van in hoor, maar ik wordt er altijd vervelend van... Op de een of andere manier wil mijn biologisch systeem niet meteen in de juiste pas lopen. Dat resulteert steevast in een aantal dagen tot weken van een vreemd soort ongesteldheid die het midden houdt tussen ziek zijn en moe. Lamlendig soms, dat onbestemde gevoel dat er iets is, maar wat is dat toch ook al weer.
Oh ja, die stomme klok is weer een uur vooruit gegaan. Een uur broodnodige slaap is mij ontnomen ten koste van de economie!

En zes maanden later hetzelfde liedje, maar dan omgekeerd. Het resultaat is hetzelfde. Ik ga gewoon om dezelfde tijd naar bed als anders, maar nu is dat één uur later. En aangezien mijn reguliere bedtijd tussen half 1 en 1 uur ligt kan dat fnuikend zijn als de volgende ochtend de wekker gewoon in het nieuwe ritme mij tot de orde roept. Dat laatste vond afgelopen zaterdag plaats...
Dat betekent dat ik dagenlang mijn vrolijke zelf moet veinzen voordat ik weer echt mijzelf ben...

7 opmerkingen:

Christian zei

Luud, in mijn deel van Brabant is die "stomme klok" een uur achteruit gegaan in plaats van vooruit. Zou dat niet het probleem kunnen zijn? ;-)

Luud de Brouwer zei

Dit soort van opmerkingen maken mij telkens weer onzeker... Maar ik heb het goed opgeschreven. Ik begin met zomertijd in het voorjaar (de klok vooruit) en in het najaar (de klok achteruit)...
Dus ik heb de klok al weer een week goed staan ;-).
Van lokale varianten ben ik niet op de hoogte.

Helaas is het effect op mijn welbevinden hetzelfde!

Ingmario zei

Het wordt nog vervelender als je twee kleine kinderen (1 en 4) hebt, die normaal tot een uur of zeven slapen, maar nu al een week tussen kwart voor zes en zes uur wakker worden. Dan is je eigen systeem al in de war, moet je ook nog in alle vroegte voor ontbijt en entertainment gaan zorgen!

Luud de Brouwer zei

Tja Ingmar... Daar kan ik me van alles bij voorstellen!
Gelukkig ben ik die fase alweer voorbij. Mijn kinderen hebben een leeftijd dat bioritme en regelmaat geen enkele rol lijken te spelen ;-)

Ik heb het vaker gehoord afgelopen week...

Christian zei

Euh.. Ja, maar is het nou niet najaar dan? Volgens Wikipedia ging je klok een uur achteruit, dus had je zelfs een extra uurtje slaap. Kijk het voor mijn onzekerheid nog eens een keertje na.. ;-)

Luud de Brouwer zei

Ik kan wel merken dat jij er helemaal niet mee zit, uurtje eerder, uurtje later...:-) Dat lijkt me prettig.

De klok is inderdaad een uur teruggezet een week geleden. Dus... als ik om 1 uur naar bed ga op zondagavond, is dat eigenlijk 2 uur. En hoewel dat 's morgens natuurlijk even vrolijk het geval is als ik om 7 uur de wekker hoor (en het eigenlijk 8 uur is) zegt mijn lichaam: HIER KLOPT IETS NIET. Ondanks een extra uur slaap de nacht ervoor...
En dat zegt mijn lichaam eigenlijk nog steeds...

Christian zei

Tja, dan heb je gewoon een gek lichaam. In plaats van dat het merkt dat het gedurende een nacht een uur extra heeft, denkt het dat het gedurende al die andere nachten een uur minder heeft. Da's van je lichaam wel erg pessimistisch om te denken.. haha! ;-)

(En nee, ik zit inderdaad totaal nog niet met dat hele urengedoe, maar ja.. Ik ben nog jong en heb geen kids om me heen!)