donderdag 27 november 2008

Jezelf terugzien en horen online

Vandaag was het zover. Eén van de twee presentaties die ik afgelopen 27 oktober heb gegeven tijdens de studiedag Archief 2.0 - over verandering gesproken, staat online. Voor een goede community is dat misschien niet zo heel bijzonder, maar dat wij het voor elkaar hebben gekregen, met de hulp van onze Vlaamse collega's, vind ik nog steeds heel bijzonder. Menig professionele organisatie krijgt het niet voor elkaar. En allemaal liefdewerk oud papier, een heleboel goede wil en slim gebruik maken van de mogelijkheden online.

Jezelf terugzien op foto's kan al confronterend zijn, maar met bewegend beeld (niet te veel) en vooral bijna 30 minuten stem... dat is ook niet mis. En wat valt dan op: teveel euh, dialect en soms kromme zinnen.
Het eindoordeel is gelukkig goed. Zowel de bezoekers aan de studiedag als ik, mezelf nu terughorend, waren tevreden.

Het leuke van deze vorm van directe feedback is wel, dat ik nu mezelf kan verbeteren in mijn presentaties.

.


Er zijn ook nog foto's te zien van deze studiedag op Flickr, de presentaties op slideshare en de overige video's op Vimeo. En natuurlijk de community zelf: Archief 2.0!

4 opmerkingen:

Christian zei

En dan zijn er nog mensen met horizontale strepen op hun trui ook... ;-)

Maar serieus: het terugzien van jezelf is alleen voor jezelf raar. Anderen kijken daar niet zo van op.

En als evaluatief middel zijn dit soort beelden erg goed inderdaad.

Ik moet altijd wel lachen als ik boven de grote rivieren een presentatie of college of zo geef. Vrijwel altijd stapt er naderhand wel iemand op me af, die zegt: "Jij komt zeker uit Brabant?"

Ja dus, en met trots! :-)

Luud de Brouwer zei

@Christian
Met dat dialect bedoelde ik zeker niet mijn mooie zachte G of tongval, maar wel het slecht afmaken van b.v. het woord "nie"(t) en het uitspreken van "dat" als "dè". Dat is met een beetje concentratie te voorkomen.

Van de andere kant is authenticiteit (zeker voor archivarissen) heel belangrijk!

Tom C zei

Het is maar een woord Luud ;-). Aangepast. Met je NL-vb'en presentatie heb ik wat problemen met het geluid, dus valt het nog af te wachten hoe ik die online krijg. Bij je Int-vb'en filmpje heb ik trouwens ook maar even jou beeld kunnen gebruiken, omdat na een paar minuten er enkel nog maar duisternis te zien was ;-).

Luud de Brouwer zei

@Tom
Bedankt! Dan kan ik mijn blogtekst even aanpassen :-)
Lian was erg teleurgesteld dat ik verder niet in beeld was... Ik vond het wel best ;-)

Ik ben ook een duister type.