vrijdag 23 mei 2008

Vriendschap - de eerste vakantie (1977)

De eerste keer dat we met ons vijven op vakantie gingen. Op de fiets naar Zeeland. Renesse-Haamstede was ons doel. Voor dag en dauw stapten we op de fiets en reden de eerste meters door Tilburg, richting Breda. Op het Piusplein kwamen we de vader van één van onze teamgenoten tegen, Pa Touwslager, die ons bemoedigend toesprak en ons betitelde als "naachteulen". Een woord dat sindsdien niet meer uit ons vocabulaire is gegaan.

Berry en ik waren de "rapen". Een onduidelijk woord waar we tegen in gingen. De overige drie waren het er toch over eens. Nieuwelingen heten rapen. Daggut nie.

De fietstocht verliep verder voorspoedig. In mijn herinnering was het een mooie dag, zonnig, droog en nagenoeg windloos. Voor een fietstocht richting westen een bijzondere omstandigheid in dit land. We kwamen op de camping aan, zochten een plekkie en moesten wachten op de vader van Joost die met de auto de tent en andere spullen tegen het eind van de middag zou komen brengen. We hadden natuurlijk alleen het hoogst noodzakelijke bij ons op de fiets! We zijn toch niet gek...

We gingen het dorp in en kwamen aan het eind van de middag terug om te constateren dat onze plek was ingenomen door iemand anders. Jammer maar helaas!

Ondanks deze tegenslag lieten we ons niet uit het veld slaan. We gingen op zoek naar een nieuwe camping en vonden die in Scharendijke. Een stuk minder dan wat we wilden, maar we hebben er wel een prettige week gehad.

Het campingleven op deze jongerencamping was voor mij in ieder geval helemaal nieuw. Het bleek dat de tenten verstevigd werden door de bakken bier ervoor te stapelen. Eventueel kon daar dan een doek over gespannen worden zodat er meer schaduw was. 's Morgens vroeg werd er al vroeg van alles ingenomen, van jenever tot spiegeleieren. 's Nachts was het toch betrekkelijk rustig met uitzondering van struikelend volk en hier en daar braakgeluiden.
Wij hebben het redelijk netjes gehouden hoewel we toch een respectabele stapel hadden op het eind van de week.

Tijdens deze vakantie kwamen we een mooie Duitse meid tegen, Annegreet, en een Francaise wiens naam me nu even ontschoten is. Peter legde het aanmet de Duitse en de Francaise bleek in mij geïnteresseerd te zijn. Het leverde Peter en mij een fietstocht op naar de tent van de Duitse waar we een heerlijke Kartoffelsalat gegeten hebben.

Voor het overige lagen we aan het strand, deden wat aan sport (toepen), gingen naar de kroeg en hadden veel lol. Zelfs met enkele "laaitoepers". Met z'n vijven in de bungalowtent had nadelen, maar ik geloof dat we het allemaal redelijk overleefd hebben. We hebben het daarna niet meer gedaan, dat wel!

Geen opmerkingen: