vrijdag 23 mei 2008

Vriendschap - hoe begint dat? (2)

Drie leden van deze club ken ik al ontzettend lang. We zaten bij elkaar in de eerste klas van de lagere school. De Fatimaschool in Tilburg-Zuid. (foto) Inmiddels afgebroken! Niet dat we toen ons al bewust waren van elkaars aanwezigheid. Misschien af en toe.

Het gemeenschappelijk verleden bindt natuurlijk wel. De verhalen over leerkrachten uit die tijd, met nogal wat fraters van Tilburg, en merkwaardige klasgenoten zijn er genoeg.

We hadden een aparte jongensschool en meisjesschool, maar op een gegeven moment hielden we wel gelijktijdig speelkwartier.

In de bovenste klassen ontstond er al wat meer samenhang. Pieter en ik waren b.v. misdienaar en hebben een lang verleden op dat gebied. Joost en Pieter zaten samen op de Welpen. We gingen voetballen. Niet allemaal meteen bij dezelfde club.

Dat voetballen begon al op de lagere school. In de zesde klas deden we mee aan het bekende Paasvoetbaltoernooi. Het speelterrein lag van ons uit gezien net over het kanaal, aan de Heikantse baan. Van dat illustere elftal bestaat nog een prachtige foto.

Staand v.l.n.r.:
Meneer Bastiaans, Marcel Snels, Robbie Audenaerde, Ad Bouman, Pieter Doevendans, Chris Steffers, Joost Pijnappel, Rudi de Munck, Joep Wijnants.
Hurkend v.l.n.r.:
Peter Touwslager, Maarten van Rossum, Berry Noy, Frans Aalsma, Luud de Brouwer en Hans Willemen.

Uiteindelijk kwamen we elkaar tegen op het voetbalveld. Hoewel Berry en Pieter aanvankelijk bij NOAD voetbalden, kwamen we allemaal terecht bij TAC. De Tilburgse Amateurclub, door onze tegenstanders smalend het Tilburgse ApenCircus genoemd.
Berry maakte de overstap in de zomer van 1975, Pieter weet het niet meer... Hij denkt in 1973.
Het trainen en spelen van de westrijden en de andere sociale activiteiten die daaruit voortkwamen brachten onze vriendschap weer een stapje verder. Na de basisschool gingen Joost en Berry (die inmiddels naar Tilburg-Noord was verhuisd) naar het Cobbenhagencollege en Pieter en Ik naar het Odulphuslyceum. We zaten één jaar bij elkaar. Pieter ging naar het VWO en ik naar de HAVO. We zagen elkaar daar eigenlijk maar zelden.

Weer later kwam het voetballen in de buurt, vooral op het parkeergarageterrein achter bij Pieter aan de Kruisvaarderstraat.

Hier ergens kwam Peter er bij. Peter had met Pieter en Joost vakantiewerk gedaan bij het ouden van dagen huis pension St. Josephzorg. Plees schrobben. Peter kwam in 1976 over van Willem II naar TAC en ging later ook naar het Odulphuslyceum. Ik heb nog wel eens gesoftbalt tegen Berry en Joost met een team van Odulphus. Berry was een prima pitcher die het ons té lastig maakte...

Als studenten gingen we allemaal onze eigen weg, hoewel Joost en Berry wel samen startten op de pas opgerichte Verkeersacademie. Berry haakte daar na een paar jaar af en begon een opleiding als B-Verpleegkundige. Pieter ging medicijnen studeren en ik deed eerst nog VWO en daarna de Nieuwe Lerarenopleiding in Tilburg, het zgn. Mollerinstituut. Peter ging naar het conservatorium.

We zagen elkaar in de weekenden op het voetbalveld en in de kroeg. In 1977, het jaar van ons enige kampioenschap in de jeugd van T.A.C., gingen we voor het eerst met de club van vijf op pad. Naar Zeeland. Op de fiets. The rest is history.

Geen opmerkingen: