donderdag 1 september 2011

Jethro Tull plays: Thick as a Brick LIVE!

Groot nieuws en ik heb het domweg gemist. Daar ga je dan als "fan". Dan val je door de mand. L. vertelde me dat een collega van haar, samen met haar man Jethro Tull fans, hot news hadden. Ian Anderson, sinds de oprichting en ver daarvoor bezielend artistiek en zakelijk leider van mijn band, kondigde onlangs aan dat in 2012 Jethro Tull voor het eerst sinds 1972 hun killer-LP Thick as a Brick integraal live gaan spelen. Daar valt de kwijlende mond een eindje van open.

Deze LP, toen al een sensatie, bestond uit 1 nummer van bijna 45 minuten in tweeën geknipt omdat de techniek niet toestond meer dan ongeveer 25 minuten muziek op één kant van een LP te zetten. De hoes was een krant van 12 pagina's helemaal volgeschreven met baarlijke nonsense: fictie. Artistiek hoogtepunt. In mijn verzameling aanwezig!


Het is een monumentaal stuk muziek en tekst. Er zijn meerdere leerlingen geweest, zowel in Engeland als in Nederland, die de tekst op hun literatuurlijst mochten zetten op de middelbare school. Het was de eerste LP die ik kocht in 1976 als introductie voor een concert dat ik samen met vriend Joost zou gaan bezoeken in Ahoy Rotterdam. De LP en het concert sloegen bij mij in als een bom en Jethro Tull werd meteen en absoluut mijn band.

Dit nieuws brengt wel heel mooie herinneringen terug. Dat wordt uitkijken naar een concertdatum in Nederland of omgeving. De data voor Engeland in april en begin mei staan al op de website. De rest van de wereld moet gewoon geduld hebben. As usual.

Spannend blijft of het een kopie wordt van de orginele LP of dat Anderson en consorten er een nieuw sausje over hebben gegoten. Of een mix van beide. Dat deed hij eerder met Aqualung en daar werd het nummer, ook een rock-classic van de eerste orde, alleen maar mooier van. Niet persé rockier. In feite maakt het allemaal niet zoveel uit. Het wordt ongetwijfeld een memorabele avond.

Ian Anderson heeft al vele jaren een stem die het niet meer haalt bij het geluid dat hij in de jaren 80 nog op het podium kon produceren. Dat is een behoorlijk probleem omdat het lang uitrekken van woorden en lettergrepen zo typerend is voor dit nummer. Hmmm, ik heb er nou al zin in!

40-jarig jubileum van een klassiek stuk rockmuziek. Iets om naar uit te kijken en enorm veel voorpret aan te beleven. :)

PS: Als ze nou toch bezig zijn dan lijkt me A Passion Play live in 2013 een logische volgende stap ;)

Over Jethro Tull heb ik regelmatig geblogd: zoekresultaat van dit weblog

Blogpost over het eerste concert

7 opmerkingen:

Christian zei

Ik stem voor het meest actuele nieuws over Jethro Tull altijd af op "links, tags en widgets", maar ik begrijp dat ik die keuze moet heroverwegen? ;-)

Je maakt het vast weer goed! Echte fans verloochenen zich niet.

Ben wel benieuwd naar die hoes trouwens - als ik weer eens bij je ben, dan wil ik hem wel eens zien.

Luud de Brouwer zei

@Christian
Verrassende reactie! :)
Die hoes haal ik van zolder!

Lian zei

Maar goed dat we oplettende M&M hebben!
A Passion Play, daar zou ik op wachten!

Luud de Brouwer zei

@Lian
Wouldn't we all :)

Anoniem zei

Lang leve facebook, er maakte iemand een opmerking over een mysterieuze countdown op de Jethro Tull pagina, dan word je als echte fan natuurlijk nieuwsgierig en zet je de wekker....M en M

Luud de Brouwer zei

@M en M
Dat is mij dus totaal ontschoten. Maar via via kom jehet ook te weten, alleen niet als eerste :)

Anoniem zei

het laatste nieuws van Jethro Tull krijg je natuurlijk altijd via the Dutch Jethro Tull Fanclub. (since 1991) Vandaag nieuws? Vandaag een nieuw fanclubblad. Lidmaatschap gratis.
dutchjethrotullfanclub@hotmail.com