zaterdag 24 maart 2012

Inspiratie

Surfen doe ik niet extreem veel, maar soms klik je vrolijk door de digitale werkelijkheid en kom je leuke, mooie en ontroerende dingen tegen. Dit plaatje was er zo een. Arthur Ashe, een tennisser uit vroeger jaren, zwart en goed, heeft deze uitspraak blijkbaar ooit gebezigd.

Gezien zijn succesvolle sportieve leven met zijn zwarte achtergrond in de jaren 60 in de Verenigde Staten zal hij dit motto ongetwijfeld het zijne hebben gemaakt. Hij heeft zich bewezen als zwarte sporter in een tijd waarin dat nog helemaal niet zo vanzelfsprekend was. Ik zag onlangs een item over de honkballer Jackie Robinson die de blanke hegemonie doorbrak in het honkbal. Ashe deed dat in het tennis.

Ook al leven wij in een andere tijd en andere wereld hier in West-Europa, deze basale houding, want dat is deze trits natuurlijk, blijft belangrijk. Nog steeds gaan teveel mensen uit van de buitenkant, de vorm, de toon, en laten zich beperken door allerlei praktische dan wel theoretisch hindernissen. Stug volhouden. Dat levert resultaat op. Ook als het betekent dat iets niet werkt. Geen vuistdikke notities en uitputtende rekensommen. Handen uit de mouwen en bouwen, struikelen, kruipen, vallen, opstaan. Nike pakte het iets compacter samen: Just do it.

Ik vind het inspirerende woorden.

Geen opmerkingen: