zaterdag 25 februari 2012

Water, sneeuw en ijs

Afgelopen carnavalsweekend was ik met L. in Giethoorn. Een leuk hotelletje in een prachtig plaatsje. Ik was er al eens heel lang geleden geweest met mijn ouders op een dagtrip. Dit keer bleven we er drie nachten. Niet zozeer een vlucht voor carnaval als wel een weekend eruit. Uitwaaien ook omdat je in Giethoorn en omgeving heerlijk kunt wandelen. Het weer was goed, weliswaar met een stevige wind maar droog. Tenminste op de momenten dat wij aan het lopen waren. Heftige afwisseling in weersomstandigheden. Dit keer in ons voordeel.
Giethoorn
Op zaterdag hebben we heel Giethoorn doorgewandeld, Noord en Zuid, alles bij elkaar een kilometer of 12. Het is daar prachtig mooi en met een heldere hemel tussen de buien door krijg je prachtige plaatjes. Het Venetiƫ van het Noorden lag nog voor een belangrijk deel dicht met ijs, maar het was desondanks een sfeervolle wandeling.

Aansluitend besloten we naar Meppel te rijden. Een oude reclame van Gamma lokte ons op mysterieuze wijze. Meppel bleek een heus winkelcentrum met parkeergarage te hebben. Daarin zat een La Place waar het goed lunchen is. Na de lunch wandelden we door wat winkelstraten in Meppel en keurden de lokale middenstandspoƫzie.
Meppel
Vervolgens was Steenwijk aan de beurt. L. was daar ooit geweest tijdens een Tienertoer maar herinnerde zich er niets van. Steenwijk is een historische plaats met een geweldig mooi centrum. Een korte wandeling over de wallen met een afdeling per trap bekwam L. niet zo best want ze blesseerde haar knie.
Op de terugweg naar de auto kwamen we langs een reclamebord voor een winkel met oude keukeninterieuren. Bij binnenkomst bleek de eigenaar een verzamelaar die alleen op zaterdagmiddag open huis hield en een voortreffelijke collectie jaren 50 keuekngerei had verzameld en in een leuke smaakvolle setting presenteerde. Je kon er ook spullen kopen, maar zeker niet alles vertelde hij ons. Een feest van herkenning was het met ook een rijke collectie oude verpakkingen van keukenproducten, zeeppoeder, dozen, blikken etc. Een leuke onverwachte ontmoeting met een herkenbaar stukje verleden.

De tweede dag stond in het teken van sneeuw en ijs. L. kon door haar blessure niet lekker wandelen dus ben ik zelf een stuk gaan lopen. Ik vertrok vanuit het buurtschap Nederland en kwam na een klein uurtje terecht in Kalenberg. Een tocht langs het water in Kalenberg met sfeervolle en smaakvolle panden, oud en nieuw, klein en groot, maar allemaal mooi en bijzonder. Daar pikte L. me op en zetten we de tocht per auto voort naar Hindeloopen. Op weg naar het kruiende ijs op het IJsselmeer. We hadden goed en wel Kalenberg verlaten of we raakten verzeild in een heerlijke sneeuwbui.


In Hindeloopen bleek het al aardig druk. De ijsbergen die vlak voor de kust lagen trokken veel bekijks en terecht. Het was de eerste keer dat ik kruiend ijs zag en ik had me er een hele andere voorstelling van gemaakt. Ik zag in gedachten grote ijsschotsen over elkaar heen schuiven met krakende en piepende geluiden.

Toen we aankwamen bleek het weliswaar ijs, maar in veel kleinere stukken. Het was er een drukte van belang en dringen geblazen om het ijs op te lopen. Er was een hele week dooi, maar hier lag nog overal ijs met hier en daar een wak. Een bijzonder gezicht.
Kerktoren van Hindeloopen De lucht was helblauw en Hindeloopen lag er prachtig bij. Na een bezoek aan het ijs zijn we het stadje ingelopen en dat blonk uit in pitorerske taferelen. Historisch, klein en behoorlijk goed geconserveerd. Na een lekkere lunch gingen we terug naar Giethoorn. Onderweg besloten we nog in Vollenhove langs te gaan. Opnieuw een heel fraaie historische plaats waar een wandeling op z'n plaats is. Een welbestede dag.

Geen opmerkingen: