zaterdag 28 mei 2011

Tranen in de ogen

Wat kan een mens ontroeren? In dit geval zijn het de beelden uit Barcelona. Daar proberen jongeren (in een land met 25% werkeloosheid) aandacht te vragen voor de problemen die er bestaan. Dat protest is gestart kort voor de verkiezingen van 22 mei. Net als in de Arabische wereld zijn het de jongeren die het meest lijden onder de haperende economische ontwikkeling. Als je kansen klein worden, en je bent je daar steeds meer van bewust, dan kom je vroeg of laat in actie. Dat lijkt me niet meer dan terecht en noodzakelijk.

De protestanten kiezen voor een geweldloos verzet. Daar heeft de Spaanse politie zichtbaar moeite mee. Die wil het liefst inhakken op werkschuw tuig. De kalmte van de demonstreerders op dat zinloze geweld is indrukwekkend. Ze slagen er meestal in om demonstranten uit handen van de politie te houden. Ik weet niet of ik dat zo lang zou volhouden. Volharden in het geweldloze verzet.
Ik heb daar diepe bewondering voor en raak geëmotioneerd als ik zie hoe de onmacht van de macht steeds weer de wapenstok en de rubberen kogel nodig heeft om mensen die voor zichzelf opkomen, terecht en geweldloos, in hun hok te slaan en schieten.
Lafaards.
Gelukkig is er tegenwoordig Youtube en een groot aantal mensen die alles op film en foto vastleggen. Je kunt je niet meer verstoppen.

10 opmerkingen:

Chido Houbraken zei

Ik heb dezelfde reactie. Alhoewel ik niet goed kan overzien waarom de politie wil optreden, krijg ik het idee dat de opdrachtgever niet door heeft dat geschiedenis zich herhaalt, maar nooit op dezelfde manier. Het doet erg denken aan de reactie van de machthebbers tijdens de (in eerste instantie) vreedzame jongerenprotesten uit de jaren '60, waarbij Youtube nog wel eens een interessant verschil kon worden. Het laat in ieder geval het beeld achter dat de huidige machthebbers in Spanje niet meer in lijn zitten met de tijdgeest.

En het lijkt er op dat de politie blijkbaar niet anders weet te reageren dan slaan en in het wilde weg schieten. Blijkbaar nooit echt last van krakers gehad, daar...

Chido Houbraken zei

Overigens: als je op Youtube zoekt op "batalla campal" (veldslag) en sorteert op uploaddatum, dan zie je vrij veel van dit soort filmjes van de laatste dagen.

Astrid zei

shocking.
hier zijn toch ook doden gevallen? of haal ik nu weer wat berichten door elkaar. heel triest inderdaad, de machteloosheid van de macht.

Luud de Brouwer zei

@Chido
Ik zag ze inderdaad. Heb er een paar bekeken. Je wordt er niet vrolijker van.
Ik snap ook niet wat die agenten steeds triggert. Moet toch vooral een gevoel van onmacht zijn. Je staat toch een beetje voor lul en de groep blijft sterk en overtuigd, roepen, zingen, klappen.
Als agressie dan alle is wat je hebt geleerd als, wat moet je dan?

Luud de Brouwer zei

@Astrid
Shocking inderdaad. Geen doden, wel 40 gewonden maar dat verbaast me niks als ik zie hoe er geslagen wordt.
En waarom??

Astrid zei

Tja, we zien niet alles, maar het ziet er allemaal vrij zinloos uit, dat overdreven geweld dus. Ben benieuwd of al die beelden nog een staartje gaan krijgen.

Luud de Brouwer zei

@Astrid
Ik had begrepen dat na de beelden van 27 mei er nieuwe demonstraties kwamen op basis van het gedrag van de politie. En dat mag de overheid toch niet verbazen
Overigens waren er 120 gewonden.
http://www.bndestem.nl/nieuws/algemeen/buitenland/8773123/Ruim-120-gewonden-bij-onlusten-Barcelona.ece#
Als de NAVO zo graag optreedt tegen machthebbers in de Arabische wereld vanwege buitensporig geweld dan zijn dit soort beelden behoorlijk verontrustend. Waarom zou Assad zich iets van onze opmerkingen aantrekken als wij zo met onze demonstranten omgaan?

Astrid zei

Staat daar nu werkelijk dat de politie dit geweld gebruikte uit het oogpunt van veiligheid en hygiëne? Ja, dat staat er echt... Het zijn rare tijden.

Hetty den Boef zei

Een maand geleden belandde ik in een demonstratie voor het openbaar ondrewijs op Puerta del Sol in Madrid. We zijn er blijven hangen omdat de sfeer geweldig was. Passie, muziek, jong en oud door elkaar, vakbondsvlaggen etc. De politie was duidelijk aanwezig maar hield zich op afstand. Wat de omslag in Spanje heeft veroorzaakt? Ik denk dat daar diepere mechanismen aan ten grondslag liggen die nog stammen uit de Franco-tijd. Hoewel Spanje ogenschijnlijk een model-omslag heeft gekend is er nog een behoorlijk groep falangisten in de samenleving, ik vrees dat dit meespeelt.

Luud de Brouwer zei

@Hetty
Dat speelt ongetwijfeld mee. Machthebbers zien graag een tijdelijk protest, dat is lekker overzichtelijk. Maar aanhoudend protest dat hout snijdt en vreedzaam is, hoe laat je dat stoppen? Op een geweldloze manier. Dat is heel moeilijk. Dat kun je alleen maar doen door de aanleiding weg te nemen. Maar ja, dan moet je knopen doorhakken en politici zijn daar meestal geen fan van. ;)