maandag 2 mei 2011

Mooie zinnen (9) - Suzanne Vega - Tom's diner

Er zijn nummers die hoor je en je weet meteen: yep. Eentje om te downloaden en met enige regelmaat te beluisteren. Dit lied van Suzanne Vega hoort in dat rijtje. Geweldig stuk muziek met tekst die helemaal niet rijmt, maar dat past uitstekend bij het nummer. Prachtig geheel.
Het beschrijft een ritueel dat ik niet ken en wat in andere landen veel vaker voorkomt: je begint de dag ergens in een etablissement om de eerste koffie van de dag te scoren en eventueel een snel broodje. De lijzigheid, de vanzelfsprekenheid die bij deze routine hoort komt volledig tot zijn recht in dit lied.

Geen citaat van de tekst. De serietitel "Mooie zinnen" blijkt niet helemaal goed gekozen te zijn. :)De tekst.

5 opmerkingen:

Wilma van den Brink zei

Jaaaa, deze tekst en muziek vind ik ook prachtig. Mijn favoriete opname is de live versie in Montreux. Ik vond het prachtig hoe ze het nummer samen met het publiek uitvoerde. Alleen jammer dat het niet het hele nummer is. Zie: http://youtu.be/JM1DCIUR-nY
(alleen jammer dat er een advertentie voor zit voordat het werkelijke optreden begint)

Luud de Brouwer zei

@Wilma
Ja, die is ook mooi. Ik begreep dat het oorspronkelijk een nummer is geweest dat ze helemaal a capella zong.
De latere muzikale omlijsting voegt in dit geval voor mij een heleboel moois toe.

ronald zei

ik vind "the queen and the soldier" van haar ook altijd nog een geweldig nummer dat tenminste ergens over gaat.

Unknown zei

Had eigenlijk nog nooit geluisterd naar de tekst, maar dat ritueel is mooi, vind ik. Toen we vorige zomer in Rome waren logeerde we boven zo'n zaak. Het was er tussen 7 en 9 echt al heel druk. Ik vond het prachtig om op gepaste afstand een sigaretje te roken en de taferelen gade te slaan. Dat soort beelden blijven bij mij altijd goed hangen, maar jij rakelt het nu extra op :-)

Luud de Brouwer zei

@Ronald
Dat is inderdaad een prachtig nummer. Ik heb het net voor het eerst beluisterd, dat wel. Dank je voor de tip.

@Edwin
Toen wij een paar jaar geleden in Rome waren logeerden we in een hotel zonder restaurant. Voor het ontbijt konden we terecht in zo'n barretje, heel bijzonder. We deden her elke dag beter met het bemachtigen van een zitplaats voor vieren en de juiste croissantjes :)