woensdag 28 april 2010

Mezen in de tuin #lente

Enkele weken geleden was er verdachte activiteit in onze tuin. Twee vogels, waarschijnlijk een soort mezen, vlogen af en aan, onze clematis in. Nestbouw!

Het is de eerste keer dat in onze tuin vogels een nest aan het bouwen zijn. Ik vond de plek niet echt gunstig gekozen, vlak naast de garagedeur, maar wie ben ik. Regelmatig keek ik naar de voortgang en probeerde door de takken van de clematis heen te kijken of de bouw vorderde. Dat was het geval. Het op een foto vastleggen, dat bleek een stuk moeilijker. Dappere pogingen leidden niet tot het gewenste resultaat, maar ik moet het er mee doen!

Het was prachtig om te zien hoe de vogels onze notenboom, die nog nauwelijks blad heeft, als vaste landingsplaats gebruiken. Vanuit hun hoge positie kijken ze of de kust veilig is en gaan dan naar het nest om met de materialen in hun snavel verder te bouwen. In het ander geval komen ze van het nest af, zitten even in de notenboom en vliegen weer de omgeving in, op zoek naar geschikte bouwmaterialen.
De camera kon een paar van die vluchten en activiteiten vastleggen, zelfs een keer dat er eentje uit het nest komt. De schichtige beestjes maken het je niet makkelijk en mijn minder ontwikkelde motoriek deed de rest. Op een gegeven moment was het nest klaar. De rust keerde terug. Het was een prachtig nest geworden, ziet er zeer aaibaar uit en de opening is klein en met veertjes hangt er een soort van gordijn voor.

De mezen zag ik niet of nauwelijks. Het nestje leek weer verlaten. Tot vandaag. Na thuiskomst deed ik de deur open en liep naar buiten. Mijn rondje door de tuin loopt al enkele dagen langs het nestje en wat bleek: twee kraaloogjes keken me aan. Het nestje is dus bewoond! Nu is het zaak zo veel mogelijk uit de buurt te blijven om het jonge paar de kans en ruimte te geven om hun nageslacht te laten opgroeien en uitvliegen.

Natuur op de vierkante centimeter, vlak achter je huis. Als de zon straks schijnt en we liggen achter van het zonnetje te genieten, kunnen we het nijvere paar af en aan zien vliegen met voedsel. Dat maakt de vogelpoep op tafels en stoelen tenminste acceptabel. :)

En al is het nog geen mei, ik denk dat er eieren zijn of snel aankomen!

PS. Of het mezen zijn, dat weet ik niet zeker. Misschien dat er een kenner is die dit dit leest en het filmpje ziet en dit kan bevestigen dan wel weerleggen.

4 opmerkingen:

Bjorn Witlox zei

Het lijkt mij een staartmees.

Mirjam Heijs zei

ja, deskundig advies gevraagd van g.: staartmeesjes: witte buik en donkergrijswit-omzoomde vleugels (bovendek veren) en ze wijken nogal af van de pimpel en koolmees.... :)

Luud de Brouwer zei

@Bjorn en Mirjam
Hartelijk dank. Als ik de plaatjes van de staartmees bekijk, dan geef ik jullie volmondig gelijk. Dat "raadsel" is dan opgelost!

Stephanie zei

Woon je in een bosrijke omgeving, pas dan op voor boktor !