maandag 29 maart 2010

Stamboom der mensheid

Op het weblog van John Hawks staan regelmatig leuke artikelen over de paleoanthropology, genetica, en evolutie. Zo besteedde hij onlangs aandacht aan de nieuwe human origins hall in het Smithsonian in Washington DC.
Een prachtige website ook waar je schedels kunt determineren en andere vondsten goed kunt bekijken.

Mooie pagina met daarin de stamboom der mensheid. Iets anders dan de gemiddelde genealoog gewend is en vooral veeeeel ouder. John merkt fijntjes op dat de politieke realiteit in de USA het noodzakelijk maakt dat alle gevonden voorouders van de mens op zijtakken zijn gezet. Desalniettemin is het een mooie webpagina die in het kort weergeeft wat de onderscheiden eigenschappen zijn van de verschillende soorten.

De website bevat mooie en hele informatieve en verantwoorde films. Het ziet er prachtig uit. Er zijn veel mooie foto's van objecten. Een bezoek waard! De website, maar zeker ook de tentoonstelling. Tis alleen zo'n verdomd eind weg.

[foto van http://humanorigins.si.edu/exhibit/gurche]

maandag 22 maart 2010

Scannen 5.0

Via het Archiefforum kwam ik bij dit filmpje terecht. De techniek gaat maar door en in Azië houden ze niet op met het bedenken en produceren van nieuwe slimme techniek.

Toen ik het zag dacht ik: dat lukt toch niet? Maar het is allemaal techniek en vooral een kwestie van processortijd denk ik. Ongelofelijk.
Je moet alleen wel iemand hebben die heel goed kan bladeren in een boek. Want een bladzijde missen is heel simpel zo.



Zou dat ook werken met onze oude registers in de archieven?

maandag 15 maart 2010

De vroege burchten - neerslag van een symposium

Dit boek bevat de uitwerking van vier lezingen die gehouden werden tijdens het symposium "De vroege burchten" dat op 26 maart 2006 plaatsvond in Boxmeer. Het is een uitgave van Het Brabants Kasteel en geeft een behoorlijk overzicht van de stand van het onderzoek op dat moment.

In het boekje komen voor wat betreft Brabant de burcht en opgravingen in Sint Oedenrode aan bod. Voor het overige zijn de walburgen, ringwallen, motteversterkingen en hoe al die varianten heten in Gelderland in het grensgebied met Brabant ook behandeld.

Het bracht mij op het idee om de wallen zoals ik die tegenkom als grensbepalingen in de transportakten van Udenhoutse percelen apart te gaan vermelden. Je weet maar nooit wat voor inzicht dat nog kan brengen. Ik verwacht geen ringwalburg in Udenhout, maar de oude landgoederen zijn mogelijk wel door dat soort van afscheidingen begrensd geweest. Alle beetjes helpen tenslotte!

Het is een informatief boek, dat ik niet helemaal gelezen heb omdat het een erg specialistisch onderwerp is en het niet helemaal relevant is voor mijn eigen onderzoek. Maar kastelen hebben mijn interesse en met de oude burcht van Oisterwijk in het achterhoofd, ook een voorbeeld van een hele vroege burcht, komt de motte erg dichtbij.

Sinds jaren ben ik een fervent fan van de burcht van Leiden, prachtig gelegen in het hart van de oude stad en een bezienswaardigheid die een bezoek altijd weer rechtvaardigt. Fantastisch voorbeeld van de manier waarop veel kastelen en versterkingen ooit zijn begonnen.

maandag 8 maart 2010

Krachtbron - 200 jaar vrouwen in Tilburg

Vrouwengeschiedenis in Tilburg. Onontgonnen terrein. Dat is een treurige constatering, maar het begin is gemaakt! Sandra Franken en Berna Trommelen, op verzoek van de gemeenteraad van Tilburg en onder de vlag van Feniks, zetten door en gaven dit boek uit. Het boek is geplaatst in het kader van de viering van 200 jaar stadsrechten voor Tilburg in 2009.

In het boek een compacte samenvatting van de rol van vrouwen in de Tilburgse geschiedenis en de emancipatiegolven die achtereenvolgens de rechten van vrouwen heel dicht in de buurt van die van mannen hebben gebracht.
Naast deze geschiedenissen staan interviews met een aantal vrouwen die in Tilburg een rol hebben gespeeld in met name de 2de feministische golf in de jaren '70. Er is aandacht voor de kracht van vrouwen, werken, geloof en zorg, burgerschap en zeggenschap, lijf en lust en leren en expressie.

Het is een leesbaar compact boekje, leuk en interessant om te lezen. Voor een deel heb ik de vrouwenbeweging in actie gezien tijdens mijn eigen studentenleven, maar ik heb er nooit actief deel van uitgemaakt. Ik draag de beweging wel een warm hart toe en ben voorstander van de erkenning van vrouwen als medevormers van de lokale geschiedenis.

Het initiatief om verder onderzoek te gaan doen een een digitaal vrouwenarchief tot stand te brengen ondersteun ik dan ook van harte.

maandag 1 maart 2010

Vreemde lijnen op de zeebodem

Google Earth. Wat een fantastische applicatie. Ik kijk er zeer regelmatig op, gewoon dwalend over het aardoppervlak, kijken of er ergens weer nieuwe delen beter zichtbaar zijn geworden, de 3D gebieden weer eens onder de loupe nemen. Genieten van al dat moois dat mijn aardrijkskundehart een stuk sneller doet kloppen.

Enkele weken geleden dreef ik boven de Atlantische oceaan van de Caraïbische eilanden naar de westkust van Afrika toen mijn oog iets zag wat me nog niet eerder was opgevallen. Merkwaardige patronen op de oceaanbodem. De oceaanbodem? Ja de oceaanbodem. Het patroon lijkt op een plattegrond van een stad. Gezien de omvang van de nabij gelegen Canarische eilanden een behoorlijk grote stad.
Ik las vroeger graag de boeken van Von Däniken over de buitenaardse wezens die in vroeger eeuwen deze aarde bezochten, de verhalen over het verdwenen Atlantis wat hier ergens zou moet liggen, buiten de "zuilen van Hercules". Zou ik dat hier zo maar op Google Earth ontdekt hebben??? En de rest van de wereld zou dat gemist hebben...

Dat leek me nogal onwaarschijnlijk. Desondanks blijft het een mysterie. Wie kan me aan de juiste verklaring helpen?

En nee, er is geen photoshop aan te pas gekomen, tenzij Google dat gedaan heeft.
kijk op coördinaten: 31.23.25 N en 24.17.54 W