woensdag 17 juni 2009

#4 - Maak je leven eenvoudiger met RSS

Dat is een titel die de wereld beloofd, maar er niet bij vertelt dat de winst die je boekt door een Netvibes of iGoogle pagina aan te maken, meer dan verloren gaat doordat je een overvloed aan feeds gaat toevoegen met de foutieve veronderstelling dat iemand anders die gaat lezen. O vervloekte dag van 24 uur!
Maar goed, dat geweeklaag ligt nu achter me, ik ben het kwijt.

RSS: vriend en vijand.
Ik ben al een hele tijd geleden begonnen met RSS feeds te volgen. In het begin deed ik dat met behulp van ik geloof feedreader, een desktop-applicatie die stilletjes op de achtergrond draaide en oplichtte als er iets nieuws binnenkwam, rechtsonderaan mijn beeldbuisscherm.
Dat werkte prima, maar stoorde verschrikkelijk! Bovendien kon ik op mijn werk niet hetzelfde doen, had moeite om dat ding geïnstalleerd te krijgen en moest dan alle feeds die ik thuis bekeek opnieuw gaan toevoegen. Dat was niet feestelijk meer. Vooral als je wel eens wat toevoegde of wegdeed... handmatig synchroniseren is niet mijn kracht.

Ik weet niet meer wanneer ik Netvibes ontdekte. Het was een openbaring. Ik heb ook nog geëxperimenteerd met Google reader, maar dat kon me niet bekoren. Netvibes is nu al weer enkele jaren mijn startpagina in de browser Firefox. Ondanks wat haperingen nu en dan, werkt het naar behoren.

De meeste feeds hebben betrekking op hobby/werk & werk/hobby. Maar het meest waardevol zijn de feeds van websites die mijn latente hobby's voeden met pareltjes die je anders zeker zou missen. Ik ben altijd geïnteresseerd in oude botten, beesten, paalgaten en andere verzande restanten. Onvoorstelbaar wat daarover te vinden is online. Ik heb me beperkt tot de websites van de BBC en NU wetenschap. De laatste alleen omdat de BBC niet de Nederlandse (archeologische) vondsten toont en die wil ik niet missen.
Als er op die feeds wat spectaculairs te lezen is, maakt mijn hart een sprongetje en stopt al het andere even.

Ik ben er van overtuigd dat iedereen dergelijke pareltjes zal vinden, want iedereen heeft hobby's of interessevelden die vanuit websites gevoed kunnen worden.

In aansluiting op de blogpost van Ton heb ik vandaag ook moeten constateren dat door de RSS-overvloed en de tijd die dat kost, ik nauwelijks nog websites bezoek of ouderwets surfend door het leven ga. Tenzij iemand me via Twitter of (jawel) RSS op een website wijst. Vanmiddag moesten we in het kader van het project omtrent de nieuwe website drie websites laten zien die goed waren, of goede elementen bevatten. Ik kon niets noemen, behalve wat "oude" voorbeelden. Ik surf niet meer en ben in grote mate afhankelijk geworden van RSS en Twitter.

Goede wake-up call wat mij betreft. Tijd om weer tijd vrij te maken om te ontdekken. De digitale wereld is zo groot en zo boeiend, dat het zonde zou zijn me daarvan af te sluiten of de kwaliteiten van anderen afhankelijk te zijn.

Zowaar een minpunt van RSS gevonden dus! :-)

6 opmerkingen:

Christian zei

Inderdaad kan RSS er wel toe leiden dat je je gaat beperken in het vrijelijk rondsurfen en -klikken. De 'verrassingstab' van Ton is een goed compromis, maar soms dwing ik mezelf om even links en rechts weg te klikken en zodoende uit de gebruikelijke cirkel van websites-die-ik-volg-via-RSS te breken. En af en toe kom je dan weer de meest spannende dingen tegen... die je dan meteen bij je RSS feeds voegt! ;-)

Luud de Brouwer zei

Die verrassingstab is inderdaad een heel goed idee! Ik kan me nog herinneren dat ik soms ineens een uur kwijt was en al hoppend van website naar website hele leuke en bijzondere dingen ben tegengekomen.
Dussuh... dat moet ik af en toe weer gaan doen. Surfen is leuk!

Unknown zei

Herkenbaar. Ik probeer dat probleempje zelf te omzeilen door ook sites als popurls.com en internet100.nl te blijven volgen. Of http://www.thefwa.com/Dan stuit je ook nog wel eens op wat nieuws. Die sites kun je gelukkig ook volgen via RSS :-)

Luud de Brouwer zei

@Edwin
Dank je voor de tips. Eens kijken of ik nog plaats heb in mijn Netvibes :-)

23 Dingen zei

Heel herkenbaar inderdaad! Ik surf ook niet meer... alhoewel een uurtje Stumblen best wel leuk is. Dat kun je ook inregelen op interesse, maar is goed voor leuke verrassingen.

Merk je al wat van verslaving of AH Haaaaa-beleving bij je groepsgenoeten?

Luud de Brouwer zei

@23
Het is een mix van dingen die ik zie. Sommigen gaan helemaal los in het bloggen een ander wil alles snappen en uitproberen, een derde probeert de informatiejunk, die van binnen zit, te beteugelen en weer een ander wil alvast met de volgende dingen beginnen omdat hij volgende week op vakantie is.
Het is nog vroeg, maar een afhaker heb ik nog niet gezien :-)