woensdag 28 januari 2009

Ingeklemd

Afgelopen weekend was ik in Haarlem. Mooie stad aan het Spaarne. Dwalen door de straten, veel variatie in winkels, mooie panden, sfeervolle stad. En rustig. Op zaterdagmorgen begon het winkelend publiek met een een uitslaapronde want het werd pas na 11 uur wat drukker.

Al wandelend kwam ik langs dit curieuze plaatje. Een huis uit (ik schat nu) de 18de eeuw en een winkelcomplex van Vroom & Dreesmann er omheen gebouwd. Dat moet een verhaal zijn. Het oude pand is van apotheker A.J. van der Pigge. Lennaert Nijgh, ja die, heeft de geschiedenis van deze apotheker te boek gesteld.

Het was eigenaar Ton van Os die in de jaren 30 zijn poot stijf heeft gehouden waardoor dit pand als enige de sloop voor het nieuwe winkelpand van V en D heeft overleefd. Het levert een hoogst merkwaardig beeld op.

In de apotheker was het een drukte van belang, de inrichting is ook niet bepaald van deze tijd, maar wel heel sfeervol en wat veel belangrijker is: ze helpen de mensen die binnen komen zo goed dat deze apotheek meer klanten kent dan menig andere winkel. Nou hebben ze in deze tijd van het jaar het weer wel mee en een forse griepepidemie in de zeilen!

In Tilburg hebben we bij de bouw van het gebouwencomplex op het Pieter Vreedeplein ook een dwarsligger gekend, die uiteindelijk het onderspit moest delven.
In de jaren 60 was er de garagehouder Oppermans die in Tilburg-Noord lang heeft gestreden en gewonnen: zijn garagebedrijf mocht hij handhaven op dezelfde plaats na jarenlange procedures, ondanks dat de gemeente Tilburg hele andere plannen had.
Soms zit het mee en soms zit het tegen.

2 opmerkingen:

Ingmario zei

Is dat niet die apotheek waar ze allemaal die blauw-grijze stofjas aanhebben?

Luud de Brouwer zei

Ja! Dat klopt, allemaal een stofjas aan ter verhoging van de sfeer die het pand van binnen uitademd.