zondag 17 maart 2013

Relikwie (24): mobiel geloof belijden

Het mooie van relikwieën is dat je ze makkelijk met je mee kunt nemen, gespeld op, ingenaaid in kledingstukken of handige verpakkingen voor in de portemonnaie. Daarnaast waren er ook nog andere objecten om je geloof te belijden en aan je christelijke verplichtingen te voldoen. Enkele daarvan zijn ook aan mij overgeleverd.

Zo zijn er de kruisbeelden van een klein formaat. Die konden in ieder geval makkelijk mee en op een hotelkamer geplaatst worden in landen daar een kruisbeeld aan de muur niet gebruikelijk was. Ik heb twee kleine kruisbeelden beiden afkomstig uit Italië. Of ze daar ook aangeschaft zijn, dat weet ik niet. Was het speelgoed? Voor op het speelgoedaltaar waar de zoons priestertje speelden? Ook dat weet ik niet.

Een stuk bekender bij de lezer van dit blog zijn ongetwijfeld de rozenkransen. Ik heb er eentje die gebruikt werd voor het zogenaamde rozenhoedje. Een rozenhoedje bestaat uit 50 Weesgegroetjes en vijf Onzevaders. Onderaan de rozenkrans zitten nog kralen voor drie Weesgegroetjes en twee Onzevaders. Als je een rozenkrans wilde bidden dan bad je drie achtereenvolgende rozenhoedjes.
Er is ook nog een kleine rozenkrans met 30 Weesgegroetjes en drie Onzevaders.

4 opmerkingen:

Petra Robben zei

Luud en op je hemd zo´n scapulier? Of aan je hals een kettinkje met hangertje?

Luud de Brouwer zei

@Petra
Klopt, er zijn genoeg variaties denkbaar. Ik heb ook nog een aantal heiligenbeeldjes in een metalen houdertje om in de portemonnaie mee te nemen. Maar die kwamen ook al bij de betreffende heiligen in beeld. Dus hier even mezelf berperkt :)

Christian zei

Tijd voor een app! Al zal er die vast ook wel zijn...

Luud de Brouwer zei

@Christian
Ik ga er niet naar op zoek, maar als die er nog niet is, dan komt ie er ongetwijfeld aan :)