zondag 17 juni 2012

Brabant Cloud

Gisteren was ik aanwezig bij de presentatie rondom de Brabant Cloud. Erfgoed Brabant is al een tijdje bezig met het ontwikkelen van een online applicatie waar heemkundekringen gebruik van kunnen gaan maken om hun collecties te beschrijven en online te plaatsen. Dat was tenminste het verhaal.
Vandaag bleek het een heel ambitieus project te zijn. Bovendien is er nog niets klaar. Technisch bedoel ik dan. Theoretisch is er veel werk verzet.
De presentatie vond plaats in de Universiteit van Tilburg omdat de Brabant Collectie als eerste een contract ondertekende, staande de presentatie, waarin zij zich aansloten bij dit project.

Wat behelst de Brabant Cloud? Het is een heel modern principe. De collecties van archieven, musea en heemkundekringen allemaal in The Cloud plaatsen. Online zetten, het beheer in handen van de dataeigenaar houden en de koppelingen naar websites en andere portals tot aan Europeana toe mogelijk te maken. Gerald de Jong van Delving hield voor dit alles een gloedvol betoog. Het ging over verbinden, degelijk collecties beschrijven, wereldwijd raadplegen voor wetenschappelijke doeleinden en dat alles in een menselijke maat. De basis ligt bij de collectiebeheerders, groot en klein.

Voor mijn gevoel ging een groot deel van de presentatie over de hoofden van de doelgroep heen. De grootsheid van het cultureel erfgoed in Europees verband, de grote standaarden, het koppelen van gelijksoortige of verwante collectieonderdelen, dat zijn niet de dingen waar de gemiddelde heemkundekring mee bezig is.
Het leek er op dat Erfgoed Brabant met de Brabant Cloud veel meer mikt op de grotere instellingen die erfgoedcollecties bezitten en beheren.
Dat idee ontstond vooral bij mij na de laatste slides van Chris Kremers, die de middag aan elkaar praatte, waaruit duidelijk werd dat de kosten voor dit idee moeten worden gedragen door ons allemaal.

Frappant was in dit verband dat de presentaties wel degelijk de terugtredende overheid benoemde als een onzekere factor op het gebied van financiering. Dat werd gezegd door een instelling die het van subsidies moet hebben. De heemkundekringen zullen dit concept niet kunnen dragen ben ik bang. Hun financiƫle middelen zijn beperkt. Hun kapitaal zit in de collectie en de inzet van veel vrijwilligers.
Wie gaat dit betalen? Daar zou ik wel wat meer duidelijk over willen voordat ik me daaraan zou verplichten.

Het voorbeeld dat het meest tot de verbeelding sprak was de website van het Gemeentemuseum Helmond dat helemaal in de Brabant Cloud stond. De website ziet er goed uit, de plaatjes zijn zeer goed inzoombaar in prima kwaliteit. Goed voorbeeld.

Ik blijf sceptisch over dit project. De bottleneck zal liggen in het verkocht krijgen van het project aan heemkundekringen. De eisen die straks aan de beschrijvingen worden gesteld kunnen daarbij een belangrijke rol gaan spelen. Zien heemkundekringen de toegevoegde waarde? Gaan ze hun bestaande beschrijvingen modelleren naar het model van de Brabant Cloud? Wat moeten ze straks gaan betalen voor het gebruik? De hosting kan behoorlijk in de papieren gaan lopen. Er zijn nog veel onduidelijkheden.

Desondanks is het natuurlijk wel een hip idee. Helemaal bij de tijd en goed beargumenteerd. Dat Brabant hier als eerste provincie mee aan de slag wil gaan, dat streelt mijn Brabantse trots.
Maar.
Er is altijd een maar.
De inzet van mensen zal cruciaal zijn, Niet alleen om ze over de streep te trekken, maar ook om het werk te gaan doen. Te blijven doen. Nu is het nog heel veel techniek en de menselijke maat, beslissend in dit soort projecten, is nauwelijks geborgd. Wel benoemd. (Nog) Niet gerealiseerd.

11 opmerkingen:

Mirjam Heijs zei

De grote winst zit wat mij betreft in de betere up- en download functies en de deelmogelijkheden van de Film en Fotobank NoordBrabant. Ik ben het met je eens dat het verbinden met de Heemkundekringen nog wel de mogelijke hobbels zal opleveren. De digitale wereld is nog steeds (gelukkig) afhankelijke van de menselijke relaties en de inspanningen die de betrokkenen voor elkaar willen en kunnen leveren. En dat geldt niet alleen voor de de financiƫle inspanningen!

Luud de Brouwer zei

@Miriam
Dat moet nog blijken want er is blijkbaar nog geen werkende functionaliteit waar je zo mee aan de slag kunt. Maar inderdaad, je klaagt er al lang over en hopelijk wordt dat nu beter.
Het communitystuk, daar hebben we inmiddels genoeg ervaring om te weten dat dat het meeste energie kost.

Evert Lavrijsen zei

Betaalbaarheid zal idd grootste issue zijn voor de heemkundekringen. Wil men dit project doen slagen zal men de service, net als voor de film- en fotobank Noord-Brabant, gratis moeten maken.

Luud de Brouwer zei

@Evert
Ik denk ook dat dat onderdeel behoorlijk bepalend zal zijn. Daarom denk ik ook dat ze de grote instellingen over de streep willen trekken die dan vervolgens de kosten op gaan brengen. Een andere mogelijkheid zie ik niet. Maar dan blijft het een project dat afhankelijk blijft van subsidie. Dat is een zwakke basis.

Christian zei

Ambitieus project!

Uiteindelijk zal iedereen zich de vraag stellen: "what's in it for me?" En als het antwoord niet heel erg duidelijk en positief is, dan doet iemand niet mee.

Voor een heemkundekring zie ik vooralsnog weinig meerwaarde. En een rol als betalende contentleverancier zullen ze wel niet zien zitten...

Luud de Brouwer zei

@Christian
Die laatste opmerking van je is een goeie. Ik hoop dat de erfgoedbrabanders ook blogs lezen :)

Anoniem zei

Het is niet zo dat "bovendien is er nog niets klaar, technish", want de infrastructuur van Brabant Cloud draait al een aantal maanden onder "thuisinbrabant" en wordt al ingezet. Het was niet makkelijk om een verhaal te vertellen die niet over de hoofden heen ging, en tegelijkertijd zorgen dat het klopt. Ons doel is om inderdaad simpel gereedschap te geven aan heemkunde kringen, en toch registratie regelen op de "juiste" manier, maar dit is geen triviaal opdracht, en wij hebben samenwerking nodig om het goed voor elkaar te krijgen.

Luud de Brouwer zei

@Gerald
Met technisch klaar bedoel ik: heemkundekring maak gebruik van het collectieregistratiesysteem. Die oproep heb ik in ieder geval niet gehoord.
Ik begrijp ook dat het heel ambitieus is wat jullie van plan zijn en ik snap helemaal dat het moeilijk is om dat voor deze doelgroep duidelijk te presenteren.
Overigens was er niets mis met jouw inbreng, ik hoop dat ik dat ook duidelijk heb gemaakt. Ik denk alleen dat je het verkeerde publiek voor je had zitten.
Tot slot: zonder ambitie veranderd er niets. Dus dat alleen al is steun waard.

Evert Lavrijsen zei

Ik heb vandaag een mail (zie hieronder) ontvangen met daarin een indicatie van de verwachte kosten voor de kleinere erfgoedinstellingen, zoals de heemkundekringen. Zoals reeds verwacht is dit de te hoge drempel.


"We willen de kosten voor aansluiting op de Brabant Cloud voor iedereen zo laag mogelijk houden. Op dit moment denken we voor kleine erfgoedinstellingen zoals heemkundekringen en kleine musea aan een bedrag van 199 euro voor eenmalige aansluitkosten en 399 euro per jaar voor terugkerende kosten. Daarvoor krijg je 50Gb aan opslagruimte in de Brabant Cloud. Heb je meer data dan zal het iets meer zijn. Deze bedragen staan nog niet vast, maar geven al wel een goede indicatie waar je aan moet denken".

"De Film- en Fotobank Noord-Brabant zal begin volgend jaar migreren naar de Brabant Cloud. De service zal vanaf dan echter niet meer gratis zijn zoals voorheen. Met de bestaande deelnemers van de Film- en Fotobank Noord-Brabant zal waarschijnlijk een overgangsregeling getroffen worden in die zin dat de deelnemers die mee willen migreren niet ineens het volledige bedrag aan terugkerende kosten zullen hoeven te betalen. Dit zal in aantal stappen verhoogd worden tot het volledige bedrag. Ook hierover zijn we nog aan het nadenken hoe dit te doen en is er nog niets definitief besloten".

Luud de Brouwer zei

@Evert
Bedankt voor deze extra input!
Ik kan niet in de kas van de heemkundekringen kijken, maar structurele kosten zijn altijd hinderlijk.
Wat me bij de presentatie opviel was dat een gescand object waar je zo lekker op kunt inzoomen ongeveer 1GB groot was. Dat lijkt me aan de veel te hoge kant, maar los daarvan, als je dat als rekenmodel hanteert kun je als heemkundekring 50 objecten met die functionaliteit online zetten en dan moet je gaan betalen. Dat is jammer.
Het blijft afwachten wat nu uiteindelijk het rekenmodel wordt.

Unknown zei

@Evert
Voor 60 Euro per jaar heb ik bij diverse hostingproviders ongelimiteerde opslag. Hoezo 400 Euro voor 50 GB? Een )eventuele gratis) applicatie erbij, een domeinnaam en klaar!