Het is alweer een paar weken geleden dat ik een artikel las over deze website: www.kunera.nl. Het onderzoek is gedaan door de afdeling Kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Het is, wat mij betreft, niet meteen een heel toegankelijke website, maar het geeft van alles bloot over een prachtig onderwerp: middeleeuwse pelgrimages of bedevaarten. Niet bepaald een onderwerp waar je een dergelijke bij-de-tijdse toepassing zou verwachten. Verrassend dus!
Deze website bevat een overzicht van pelgrimstekens of -souvenirs en waar die gevonden zijn. De pelgrimssteden zijn via kaart-interface terug te vinden en je kunt de pelgrimroutes zichtbaar maken, de vindplaatsen van de tekens etc. Je kunt ook zelf een nieuwe vondst melden en daarmee scheert deze website aan web 2.0.
De interface is mooi van indeling en geeft je bovendien de mogelijkheid om zelf de indeling aan te passen. De interface is niet bepaald intuïtief: ik moet teveel zoeken naar hoe verwijzingen vanuit de database naar de kaart plaatsvinden. Je kunt zoeken op profane insignes, er eentje uitkiezen en dan klikken en vervolgens komt de vindplaats niet automatisch in het kaartscherm tevoorschijn. Door de vindplaats te gaan zoeken, zie je wel een teken, maar dat is dan weer niet wat ik verwacht.
Dat klinkt nu als zeuren, want het is geweldig dat deze oplossing is gezocht om zoiets in beeld te krijgen en het is leerzaam om eigen ideeën te ontwikkelen over interfaces en hoe je die kunt gebruiken.
Een aanrader voor wie van nieuwerwetse website houdt en het onderwerp aanspreekt natuurlijk!
[Plaatje: officiële beschrijving: "Fallusdier met vrouw op zijn rug die kruiwagen met falussen duwt." Lijkt me een bedevaartsoord waar een vrouw heenging die het verlangen had om zwanger te raken... Herkomst onbekende, gevonden in Vlaardingen.]
3 opmerkingen:
Interessant zijspoor! En van het mythologische fallusdier had ik nog nooit gehoord. Buitengewoon :-)
@Edwin
Prachtig die middeleeuwse gewoonten en gebruiken. Wij zijn streng verpreutst in de loop der eeuwen ;)
Grappig beeldje: "Herkomst onbekend." Jaja... ;-)
Een reactie posten