vrijdag 1 januari 2010

2009 zit er op

Hoewel ik echt van geschiedenis en het verleden houd, leef ik in het heden en kijk vooral naar de toekomst. Terugkijken levert natuurlijk altijd wat op, maar niet te veel blijven hangen in het verleden. Vooral niet waar het gemiste kansen of ongelukkige keuzes betreft. Om Gerard van Maasakkers aan te halen: Spijt, zund van d'n tijd. Het geheugen slaagt er gelukkig in om over het algemeen de goede dingen steeds naar voren te halen. Mooi mechaniek is dat toch!

2009 is een memorabel jaar geworden omdat ik in maart van dit jaar de touwtjes in handen kreeg van het Regionaal Archief Tilburg. Je kunt nooit van te voren inschatten hoe dingen gaan lopen, dus dat kon ik evenmin. In de afgelopen 10 maanden is er het een en ander veranderd. Met mezelf dan. Mijn woorden worden anders gelezen, gehoord en gewogen. Of is dat alleen in mijn verbeelding?
Het is raar om binnen een organisatie waar je al 20 jaar werkzaam bent, ineens aan de leiding te staan. Ik moet me regelmatig goed inprenten dat ik een andere rol heb gekregen. Weloverwogen uitspraken doen... niet altijd mijn sterke kant.

2009 werd zo een jaar van nieuwe bewustwording zoals hiervoor beschreven. Interessant om zo naar mezelf te moeten kijken en om me meer bewust te worden van wat ik zeg. Dat alles zonder "mezelf" kwijt te raken. Ik blijf wie ik ben, dat is wel mijn streven. Hoewel niets blijft zoals het is. Dat dan weer wel.

Een tweede observatie die over 2009: het enthousiasme over Archief 2.0 dat ik op 1 januari van dit jaar uitsprak, dat staat nog steeds overeind. Het is wel gebleken dat er nog heel veel weerstand en onbegrip overwonnen moet worden. In verschillende intercollegiale overleggen bleek dat telkens weer. Dat kost veel energie. Ik heb de wijsheid niet in pacht en dus is het belangrijk om in gesprek te gaan en te blijven met collega's, gelijkgezinden maar evenzeer met andersgezinden. Samenwerken.
Dat wordt dan meteen de inzet voor 2010. Over het algemeen ben ik niet geduldig aangelegd als het om veranderingen gaat. Hoe ga ik daar mee om in deze nieuwe rol.
Proef ik daar mijn eigen scepsis?

Goed. Er zijn ook successen te melden! Zo hebben de digitale archivaris, Petra Schoen en ik, samen met andere Archief 2.0lers de cursus 23 Dingen omgezet naar 23 Archiefdingen die inmiddels al door een hondertal archivarissen in Nederland is gevolgd. Daarvoor moeten we ook Rob Coers bedanken! Daarbij mag ook de samenwerking tussen BHIC en RA Tilburg niet onvermeld blijven. Wij hebben samen de cursus doorlopen, met nog een collega uit Breda en eentje uit Waalwijk.

De Archief 2.0-community is hard gegroeid in en op weg naar de 500 leden. In 2009 hebben wij een eigen rol opgepikt en gekregen binnen de KVAN studiedagen in Haarlem (presentatie van de Archiefwiki, gefeliciteerd Tom!!) en krijgen we een plaats in het nieuwe S@P jaarboek van 2010 en is er een goedbezochte Speel-en-Deel-sessie georganiseerd over het archiveren van websites.

Dit weblog groeide verder. Meldde ik op 1 januari 2009 nog dat ik in 2008 gemiddeld 1 maal per week blogde, in 2009 werd dat (ruim) 2 maal per week. Dat vereist wel veel discipline :).

De foto toont mij redelijk relaxed in een loungestoel in een winkelstraat in Rijeka (Kroatiƫ). Zo relaxed was 2009 geenszins. Een intensief jaar. Crescendo!
Ben benieuwd wat 2010 gaat brengen.

Soms is het verleden te mooi om te negeren.

6 opmerkingen:

Christian zei

Mooi gezegd, Luud. Vooral die bewustwording van je nieuwe rol is goed verwoord. Dat moet inderdaad na al die jaren een hele vreemde beleving zijn geweest. En geloof me: je kunt je woorden wegen en je handelen kiezen zonder jezelf te verliezen.

Een manier daartoe is ook het onderhouden van je blog. Dat vergt inderdaad discipline, maar je behoort toch maar mooi tot een superselect groepje archiefbloggers van het eerste uur. Het leuke aan jouw blog vind ik de persoonlijk getinte berichten. Misschien moet ik daar zelf ook eens aan gaan denken.

En met Archief 2.0 gaan we gewoon door! Evenals met het verkondigen van 'ons evangelie'. Als je zelf het licht hebt gezien is het soms lastig te begrijpen waarom anderen in het donker blijven staan... ;-)

Maar serieus: het aangaan van de dialoog blijft inderdaad ons beste wapen.

Een bijzonder goed 2010 toegewenst!!

Luud de Brouwer zei

Dank je Chris.
Let's stick together :)

Unknown zei

Fijn om te lezen over al die beweging. Ik heb er eerder misschien overheen gelezen maar ik wist helemaal niet dat jij de touwtjes in handen had. Rangen en standen doen er helemaal niet toe uiteindelijk maar ik vind het dan toch extra mooi dat je zo enthousiast bent over de mogelijkheden van het web. Prachtig!

Ik wens je een interessant en spannend 2010, ook op deze plek.

Luud de Brouwer zei

@Edwin
Je kunt ook niet alles bijhouden!
Dank je voor de goede wensen.

Mirjam Heijs zei

Zoals altijd (zoals ik je ken) niet gespeend van realiteitszin. Houwe zo!
De goeie dingen uit het verleden behouden zonder conservatief te worden en kijken wat de toekomst te bieden heeft. Ook dit jaar is er 'zat'te doen....

Luud de Brouwer zei

@Mirjam
Het wordt een heel druk jaar. Misschien wel beslissend voor de jaren die gaan volgen!