maandag 26 oktober 2009

Klaas Hendriks - Geloven in een God die niet bestaat

Lian heeft afgelopen jaar een presentatie van Klaas Hendrikse bijgewoond en was enthousiast over zijn verhaal. Het is dan ook heel erg verwonderlijk dat een dominee (voor iemand met een katholieke achtergrond toch een persoon met over het algemeen een strengere geloofsleer) niet in God gelooft. Een atheïstische dominee, hmm.

Het is dan ook niet vreemd dat zijn boek op onze boekenplanken terecht kwam. Dit boek heb ik meegenomen op vakantie, maar ik kwam er pas aan toe naderhand.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het boek viel me tegen. Misschien had ik op basis van de achtergrondinformatie veel te hoge verwachtingen, dat kan ik nu niet meer beoordelen.

Hoewel zijn gedachtegang behoorlijk goed te volgen is, vooral voor iemand die al langer niet meer gelooft in de Almachtige, komt voor mijn gevoel het verhaal niet goed over het voetlicht. De redenatie is een beetje knullig, de schrijfstijl is niet zo best. Blijft de boodschap over. Ik sta achter de boodschap, laat dat duidelijk zijn.

Maar al lezende kreeg ik toch het gevoel dat deze dominee het nog niet allemaal achter zich heeft gelaten. De predestinatie ligt nog dicht aan de oppervlakte. Zijn opvatting dat God met mensen reist en zonder mensen niet bestaat maar toch waargenomen kan worden in allerlei belevenissen en gebeurtenissen door iedereen op een eigen manier, dat is op zich niet zo nieuw. Zijn bewijsvoering vanuit de bijbel komt op mij niet erg "wetenschappelijk" over, maar komt opnieuw neer op een interpretatie van woorden die vertaald zijn uit een oude taal. Altijd lastige materie.

Wat vooral nieuw is, voor mij dan en dat maakt dit boek ook wel spannend, is dat iemand die niet in God gelooft toch nog actief is als dominee en daarmee blijkbaar ruimte heeft gevonden binnen de bestaande geloofspraktijk van de protestantse kerk. Dat vind ik bijzonder. Niet alleen dat zoiets bestaat maar eveneens dat iemand er voor kiest om deel uit te blijven maken van een kerk waar hij eigenlijk niet meer in gelooft. En toch ook van een organisatie waar hij niet meer in gelooft.

De Islamieten kijken er weer heel anders tegenaan. Voor hen is hij een Soefie!

3 opmerkingen:

Unknown zei

Ik moet nog steeds eens naar een dienst van hem, gewoon omdat ik nieuwsgierig ben hoe hij spreekt...

Het boek las ik dit jaar ook. Viel me al met al wel een beetje tegen, maar marketen kan hij in ieder geval wel. Dat vind ik toch een verdienste!

Luud de Brouwer zei

@Edwin
Ik wil heel graag van je horen hoe dat is, zo'n dienst. Dus houd je niet in als je er eenmaal bent geweest.
Dus jij vond het boek ook tegenvallen, tja. Soms is de boodschap het enige dat overeind blijft. De rest is buitenkant.

Unknown zei

Als het ervan komt zal ik er zeker op terugkomen.

Ik hoorde van gelovigen dat ze vonden dat Klaas H. niets teruggeeft. Hij sprak bij een begrafenis en komt dan blijkbaar niet met een alternatief voor wat hij de mensen aan steun ontneemt. Dat gevoel krijg je bij dat boek ook een beetje.

Maar hij zegt ook veel interessante dingen, die je ook tegenkomt in andere boeken...