zondag 30 december 2012

Relikwie (13): St. Jozef

Jozef is altijd een beetje de kluns in het verhaal rond de geboorte van Jezus. Hij is niet de vader van het kind van zijn vrouw, maar kan zijn vrouw er ook niet op aan kijken. In het geloof kreeg hij de status van Voedstervader van Jezus. Voedstervader betekent niet meer dan pleegvader. In de tijd dat ik nog de missen frequenteerde is mij niets ter ore gekomen waaruit zijn bijzondere status kon blijken. Maar misschien heb ik niet goed opgelet. Zou zomaar kunnen.

Over Sint Jozef is een website in het leven geroepen waar je veel meer informatie over deze heilige tot je kunt nemen. Hij is o.a. de patroonheilige van snoepfabrikanten... Bizar. Hij is ook patroonheilige van vaders, kijk dat klinkt een stuk logischer!

In de nalatenschap van mijn tantes zitten twee beeldjes van St Jozef die je mee kunt nemen in je portemonnaie of jaszak. Ik dacht eerst dat het Christoffels waren, maar het zijn echt beeldjes van St. Jozef. Staat er ook op.
Daarnaast enkele prentjes met gebeden die je kunt opzeggen om zijn hulp in te roepen. Er zit een oude uitgave bij uit de serie (neem ik aan) Goudkorrels van de Bredase uitgever Eduard van Wees uit 1879. Het prentje met de afbeelding is van 1935.

2 opmerkingen:

Ingmario zei

Interessant is ook dat Jozef de patroonheilige is van de arbeiders (of werklieden) en dat in 1956 zijn feestdag bepaald is op 1 mei. Niet toevallig de socialistische/communistische Dag van de Arbeid.
Wij wonen trouwens naast de Jozef Arbeider-kerk

Luud de Brouwer zei

@Ingmar
De kerk is altijd heel bedreven geweest in het inkapselen van inheemse gebruiken om die op di emanier te neutraliseren.
Dank voor je aanvulling!