zondag 16 december 2012

Relikwie (11): Agnus Dei

In mijn bezit zijn een aantal objecten waarop staat dat het om het Agnus Dei (Lam Gods) gaat. Ik had werkelijk geen idee wat ik me daarbij voor moest stellen. Natuurlijk, ik ken het lied uit de missen, maar als relikwie was het nieuw voor mij.

Gelukkig heb ik ook een prentje waarop staat uitgelegd waaruit het Agnus Dei voor staat. Het is een met Chrisma en Balsem vermengd helder stukje wit bijenwas in de vorm van een rond of ovaal plaatje, dat aan de voorzijde Jezus Christus in de gestalte van een Lam Gods voorstelt. Nou zijn de voorwerpen die ik bezit zo klein dat ik er niet in alle gevallen een Lam Gods in kan terugzien. Misschien omdat ook een klein deel van zo'n Agnus Dei dezelfde kracht heeft. Dit relikwie wordt in stof ingenaaid gedragen of om de hals of op een andere wijze.

Op het prentje staat ook genoemd wat dit relikwie voor kracht heeft. Ik haal er twee uit. Dat vrouwen, in gezegende toestand verkerende, voor ieder ongeval bewaard blijven en een gelukkige verlossing mogen tegemoet zien, en Dat pest, vallende ziekte, water en vuur den vromen Christenen geen schade veroorzake. Het helpt tegen de pest. Dat is opmerkelijk aangezien die ziekte in Europa sinds de 17de eeeuw niet meer is voorgekomen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Bedankt voor de uitleg. Ik heb er al jaren een in bezit en wist niet precies wat de betekenis was.

gr Lia

Luud de Brouwer zei

@Lia
Graag gedaan!

Unknown zei

Dank je ik weet dit nu ook !