maandag 28 mei 2012

Esther Verhoef - Erken mij | Minette Walters - De tondeldoos

De maand van het spannende boek beleefde in 2012 de 24ste editie. Ik hoor dat altijd wel voorbij komen in de media, maar besteed er nooit echt aandacht aan. Niet omdat het spannende boek me niet interesseert, maar omdat ik "de week van ..." een beetje uitgemolken marketingconcept vind. Net als "Hat jaar van ..." of "De dag van ...". Boeit me niet zo. Allemaal heel valide thema's die er aan de orde komen, tenminste... Iemand liet me laatst kennis maken met De Dag Van Het Naakt Tuinieren. Dan staakt mijn acceptatievermogen. Ieder zijn meug, maar het is tijd voor een nieuw marketingconcept lijkt me zo.

Spannende boeken lees ik graag. Wie mijn blog regelmatig leest zal dat niet ontgaan zijn. De week van het spannende boek levert ook een speciaal boekje op net als het traditionele boekenweekgeschenk. Dat boekje krijg je gratis bij aankoop van een bepaald bedrag aan (al dan niet spannende) boeken. Ik heb er nu een tweetal gelezen. Lekker dun, fijn voor het slapen gaan.

Erken mij (2009) van Esther Verhoef is een goed verhaal dat gaat over een patiƫnte van een psycholoog die met haar psych een weekendje naar Parijs gaat. Het is een turbulent weekend dat eindigt in de ultieme genezing van de vrouw in kwestie. Niet helemaal volgens de mores van de psychologie maar wel effectief. De boeken van Esther Verhoef zijn tot nu toe allemaal de moeite van het lezen meer dan waard. Leuk detail: ze is leerling geweest op de school waar L. rector is.

De Tondeldoos (1999) van Minette Walters was van en heel ander kaliber. Ik was er niet van onder de indruk. Het begon goed en ik was wel meteen gepakt maar daarna kabbelde het verhaal teveel voort. Hoewel de schrijfster poogt het door een voortdurende wisseling van tijdstip van handeling interessant te houden is het resultaat teleurstellend. Ik heb er ronduit een hekel aan als in het laatste hoofdstuk de oplossing uit een hoek komt die op geen enkele manier in het verhaal zit verweven. Als een soort van Deus Ex Machina zijn de feiten zo anders dan je gelezen hebt dat ik er een buitengewoon onbevredigd gevoel aan overhoudt. Minette Walters komt niet in de doos met boeken terecht die elke zomer meegaat op vakantie.

3 opmerkingen:

Christian zei

In de juni-uitgave van "Zin" staat een interessant interview met Esther Verhoef, dat vooral ingaat op haar schooltijd, over gepest worden en over hoe die ervaring je mede vormt.

Luud de Brouwer zei

@Christian
Ja klopt, dat vertelde L. me ook. Ze wilde ze ook vragen om een keer op school daarover te praten. Geen idee of dat nog gaat gebeuren.

Christian zei

@Luud: Da's een goed idee! Haar verhaal zal vast indruk maken (en tegelijkertijd een 'opsteker' zijn, misschien, voor leerlingen die gepest worden).