maandag 23 januari 2012

Opgeruimd staat netjes = ziek

Deze post staat lijnrecht tegenover de post van gisteren. Moet kunnen.

Een vergelijkbare uitdrukking als op het plaatje links heb ik ergens rond 2000 voor het eerst gehoord of gelezen. Mijn bureau is meestal niet van het opgeruimde type. Daar kwamen (en komen) wel eens opmerkingen over. Dan zijn dit soort gezegden natuurlijk welkome input!
Het schijnt een uitspraak te zijn geweest van Albert Einstein himself, maar dan ernstig geparafraseerd. Einstein zou gezegd hebben: If a cluttered desk is the sign of a cluttered mind, what is the significance of a clean desk? Hij kon het weten.

Mijn toenmalige leidinggevende Wim Reijnders sprak mij een keer aan over de (wan)orde op mijn bureau waarop ik aan hem teruggaf: Als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waar staat dan een leeg bureau voor? Ik vond um toen heel gedurfd. Het maakte weinig indruk volgens mij :).

Mijn bureau is nog steeds niet opgeruimd. Geen worries! Professor Eric Abrahamson maakte de volgende analyse: Rigoureuze orde wijst volgens hem op een vorm van perversiteit. 'Orde' wordt snel een doel op zich in plaats van een middel om efficiënt te werken. Bij heel ordelijke mensen kan je je afvragen waar ze de tijd halen om zoveel orde te scheppen en of ze die uren niet beter hadden kunnen gebruiken. Of wat te denken van: orde schept routine en routine belet creativiteit en orde is conservatief en sluit nieuwe experimenten uit.
Meer kun je lezen in het boek 'A clean desk is the sign of a sick mind'. Het gaat er om om het ideale niveau van desorganisatie te bereiken.

Altijd de moeite waard om over na te denken als opruimen niet tot je natuurlijke refexen behoort!

5 opmerkingen:

Fabiola zei

Mooi. Allebei je posts over opruimen. Die van vandaag geeft me een goed gevoel van 'kijk, ik wist het'. Ik verheug me op je familieposts en oude foto's.

Luud de Brouwer zei

@Fabiola
Dank je wel! Dat opruimen... :)

Astrid zei

Hmmm, interessante blogpost. Ik weet nog niet zo goed wat ik ervan moet vinden, maar het zet me wel aan tot nadenken. Mijn bureau is aan het einde van de dag leeg :-) Als ik het druk heb en ik voel chaos, dan vind ik het fijn om op te ruimen (ook thuis), voor mij schept dat rust en ik merk dat ik ook mijn gedachten weer goed kan ordenen

Christian zei

Je weet hoe ik over chaos denk...

Mijn bureau is nooit leeg. Dat is gewoon zo. Wat moet je daar nog meer van zeggen? En waarom zou iemand eigenlijk een bureau nodig hebben, als het leeg moet zijn?

Lekker niet opruimen dus. ;-)

(En voor degenen die het fijn vinden om een bureau op te ruimen of een opgeruimd bureau te hebben: lekker doen!)

Luud de Brouwer zei

@Astrid
Ik vond het leuk dat het opruimen tijd kost die mogelijk beter besteed had kunnen worden :)
Dat opruimen ook een soort van ontspanning of inspanning kan zijn die orde schept in het hoofd, dat kan natuurlijk. Maar dat is nog geen reden om er een opgeruimd bureau op na te houden ;)

@Christian
Ik ben getuige geweest van de eigen orde op je bureau. Als archivaris weet je dat de oude orde heel wezenlijk is! Houden zo dus ;)